23.-25. 3. 2018

Cena: 230 €
(Možno plačilo do 24 obrokov. Za več informacij nam pišite na izleti@digitalna-kamera.si ali nas pokličite na 040-413-099)

Čudovita pokrajina, stara mesta, bogata zgodovina in neverjetna kulinarika … Foto izlet v Toskano ne bo razočaral nikogar! Toskana, ena izmed dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo, je izredno priljubljena destinacija med krajinskimi fotografi, ravnodušnih ne bo pustila tudi vseh tistih, ki jim je pri srcu kulinarika. Nekateri izlet v Toskano organizirajo spomladi, drugi poleti, tretji v jesenskih mesecih. Čas za izlet v Toskano ni prav nikoli napačen, saj je očarljiva v vsakem letnem času: zato se mi letos spet odpravljamo tja kar trikrat.  V tej čudoviti in pravljični deželi je kar nekaj krajev, ki so pod Unescovo zaščito – zgodovinska središča Siene, San Gimignana, Pienze, celotno malo mestece Val d’Orcia … Vsa ta mesteca in vasi si bomo ogledali, jih fotografirali in se družili s prijaznimi domačini. In predvsem, vzeli si bomo čas za fotografijo. Zgodnja jutra ob sončnem vzhodu in večere tik pred sončnim zahodom, ko je svetloba najlepša, bomo preživeli na slikovitih poljih v južni Toskani, v okolici Pienze, Val d’Orcie in Chinciano term, kjer bomo tudi nastanjeni … preostanek dneva pa bomo izkoristili za obisk malih vasicah in mest, ki so prav tako neusahljiv vir motivov za fotografe.

Program

1. DAN (petek)

Pot nas bo že ponoči in v zgodnjih jutranjih urah vodila mimo mejnega  prehoda Fernetiči, Benetk, Padove,  Bologne in Firenc vse do našega prvega cilja; do San Gimignana, malega, zelo fotogeničnega mesta na vrhu hriba. Mesto je pod Unescovo  zaščito, zaznamujejo ga številni  stolpi, njegovo uradno ime je San Gimignano delle belle Torri (San Gimignano z lepimi stolpi), nekateri pa mu pravijo tudi italijanski Manhattan.  Prvotno je bilo v mestu kar 72 stolpov, danes jih stoji še 14. Z najvišjega je čudovit razgled na toskanske griče, poraščene s trto in oljčnimi nasadi. Tu si privoščimo prvo pravo italijansko kavo in po želji še uradno najboljši sladoled na svetu. Zatem se počasi odpravimo do Volterre, še enega mesteca, ki je postalo turistično zanimivo, ko so v njem posneli filmsko uspešnico Mlada luna. Po želji si tu privoščimo še kosilo, nato pa se počasi odpravimo proti našemu hotelu v Chinciano termah. Do tja se bomo vozili po lokalnih poteh, med toskanskimi griči in žitnimi polji, ki bodo na primer v zgodnjem poletju nekatera že požeta, druga pa še polna rumenega klasja in maka ter bodo nudila nepozabne fotografske prizore. Sončni zahod pričakamo na poljih pod papeškim mestom Pienzo, kjer so posneli zaključne prizore filma Gladiator. Od tu je do našega hotela le še nekaj minut vožnje. In tudi večerja vas ne bo razočarala!

DSC6401

2. DAN (sobota)
Drugi dan bo skoraj v celoti namenjen fotografiji. Že pred zajtrkom se odpravimo med toskanska polja, kjer bomo pričakali sončni vzhod in fotografirali čudovito pokrajino v prebujanju jutra. Nato se vrnemo v hotel na zajtrk, po njem pa na pot. Toskanska polja, mala mesteca in vasi z značilno toskansko kulturo in običaji nas bodo sprejeli odprtih rok. Najprej obiščemo Montepulciano, eno izmed najzanimivejših mest v Toskani, ki je bilo zgrajeno že leta 1260, danes pa je poznano predvsem po dveh vrhunskih rdečih vinih: Vino Nobile in Rosso di Motepulciano. Sprehodimo se skozi mesto na hribu, ki je s svojimi malimi ulicami in trgom na vrhu res pravi raj za fotografe. Zatem nas spet pričakujejo polja pod Pienzo – papeškim mestom, ki nudi pravljičen pogled na pokrajino že s svojega obzidja. Tu je bil rojen papež Pij II., ki je dal, potem ko je zasedel papeški prestol, mesto popolnoma prenoviti. Mesto je res čarobno in vsi, ki so se ustavili v njem, so bili navdušeni. Prepričani smo, da boste tudi vi! Seveda ne smemo pozabiti na »najslavnejše« ciprese v Toskani. Nahajajo se zelo blizu mesta Val d’Orcia. Še pred tem pa obiščemo najstarejše terme v južni Toskani, rimske terme Bagno Vignoni. Voda, ki v njih izvira, ima stalno temperaturo 37°C in vsebuje izredno veliko apnenca. Ta se izredno hitro nalaga na rastline in kamnite strukture okoli izvira in tvori edinstvene apnenčaste strukture, ki so še posebej zanimive za fotografe. Večer bo spet namenjen fotografiranju pravljične pokrajine v okolici Pienze in Chinciano term.

003

3. DAN (nedelja)
Dan je namenjen odhodu domov, vendar še ne takoj. Jutro pred zajtrkom bo namenjeno vsem, ki v prvih dveh dneh še niso uspeli narediti pravljičnih krajinskih posnetkov, kakršne občudujemo z razglednic v Toskani. Po pravem italijanskem zajtrku se odpravimo proti Sieni, mestu, ki ga vsekakor ne smemo izpustiti na našem foto potepu in nas vselej pričaka skrbno skrito za ohranjenim in obnovljenim mestnim obzidjem. Najlepše in najzanimivejše je prav v samem središču, kjer se bohoti prostran trg (Piazza del Campo). Uvrščen je med najlepše ohranjene srednjeveške trge v Evropi, dvakrat letno ga uporabljajo tudi za konjske dirke, za Palio, kjer se tare domačih in tujih obiskovalcev. Vsi tisti, ki se ne bojite višine, se boste gotovo povzpeli na 88 metrov visok stolp, s katerega je videti vsa veličina tega srednjeveškega mesta.
Če nam bo čas dopuščal sledi še zadnji postanek, v malem mestecu, bolj trgu Greve di Chianti. Središče vinorodne Toskane, ki v jesenskem času, pred trgatvijo, zaživi v prav posebnem vzdušju z uličnim sejmom in raznimi prireditvami. Pokrajina Chianti je namreč domovina enega izmed najbolj kakovostnih vin v Italiji, Chiani Classico. Foto potep po Toskani zaključimo z odhodom domov, kamor se vrnemo pozno zvečer, vendar še ravno pravi čas, da ne boste zamudili službe v ponedeljek.

002

Cena 3-dnevne foto delavnice Romantična Toskana je 230 €.

V ceno je vključeno:

  • prevoz z udobnim turističnim kombijem
  • 2x polpenzion v dvoposteljnih sobah v hotelu 3*
  • cestnine in parkirnine
  • vodenje in turistična taksa
  • nasveti za izboljšanje ali drugačen pogled na fotografijo (za tiste, ki jih bodo želeli)
  • pregled ter komentarji fotografij v večernem času.

V ceno NI vključeno:

vstopnina za morebitne oglede notranjosti.

Za podrobnejše informacije ali prijave nam pišete na izleti@digitalnakamera.si ali nas pokličite na tel. 040 413 099.

V rubriko Dodatna vprašanja ali želje vpišite izbrani termin foto delavnice – pomlad, poletje ali jesen

PRIJAVNICA NA FOTO IZLET TOSKANA

Ime (*)

Priimek (*)

Rojstni podatki (*)

Ulica in hišna številka (*)

Pošta in poštna številka (*)

E-pošta (*)

Telefon (*)

Plačilo (*)

Dodatna vprašanja ali želje

Organizator foto delavnice v Toskani je Metidafoto, založništvo in fotografija d. o. o., Ljubljanska 14, 3000 Celje.