Novice

28. marca 2017: Danes so sodniki natečaja 2017 Sony World Photography Awards razglasili fotografijo Rdeča linija oz. Red line Aleša Komovca za zmagovalno v kategoriji Slovenia National Award.

Sony World Photography Awards je največji fotografski natečaj na svetu, nacionalne nagrade pa so globalni program za fotografe vseh sposobnosti. Cilj je najti najboljše posamične fotografije lokalnih fotografov v 65 državah.

O fotografiji: “Posneta je bila oktobra 2016 v Južni Moravi na Češkem na tridnevnem fotografskem potovanju. Tja sem šel z nekaj prijatelji. Zaradi goste megle nismo imeli sreče vse do zadnjega jutra, ko se je dovolj razjasnilo, da sem posnel to fotografijo. Očitno je bilo vredno počakati.”

1615_3807_AleKomovec_Slovenia_NationalAwards_2017
1. mesto – Aleš Komovec: Red line
Foto: Aleš Komovec/2017 Sony World Photography Awards

O fotografu: Aleš se je rodil leta 1969 v Kranju, kjer živi še danes. Končal je Srednjo šolo za medije in grafiko Ljubljana, dela pa kot tiskar in grafični umetnik. Veliko časa preživi v naravi, predvsem v gorah, rad ima deskanje na snegu, gorsko kolesarjenje in nekatere druge športe. Kot ljubiteljski fotograf se s fotografijo ukvarja več kot osem let. Všeč so mu vse zvrsti fotografske umetnosti, predvsem motivi iz narave. Od leta 2009 je tudi član Fotografskega društva Janez Puhar Kranj.

O svojem uspehu Aleš Komovec pravi: “Kot aktivni član Fotografskega društva Janez Puhar Kranj od leta 2009 sodelujem na različnih tekmovanjih po vsem svetu in v tem času sem prejel tudi več nagrad. Vedno se vsake razveselim, te zadnje pa vendarle nekoliko bolj. Poleg zmage v slovenskem delu tekmovanja me posebej veseli pohvala za drugo fotografijo na temo narave (Nature v odprti konkurenci) v konkurenci 50 fotografij.”

Ostali dve nagradi v kategoriji Slovenia National Award sta prejela:

  • 2. mesto: Aleš Krivec za fotografijo Mistični otok oz. Mystic Island
  • 3. mesto: Aleš Komovec za fotografijo Kostanjev drevored oz. Chestnut avenue

1493_3685_AleKrivec_Slovenia_NationalAwards_2017
2. mesto – Aleš Krivec: Mystic Island
Foto: Aleš Krivec/2017 Sony World Photography Awards

2045_4259_AleKomovec_Slovenia_NationalAwards_20173. mesto – Aleš Komovec: Chestnut avenue
Foto: Aleš Komovec/2017 Sony World Photography Awards

Dela zmagovalcev in drugih nagrajencev v 65 kategorijah nacionalnih nagrad, objavljena danes, si oglejte tukaj.

Zmagovalna dela in fotografije iz ožjega izbora bodo na ogled na razstavi Sony World Photography Awards & Martin Parr v Londonu od 21. aprila do 7. maja in objavljena v letni knjižni izdaji zmagovalnih fotografij.

Sony World Photography Awards

Nagrade Sony World Photography Awards v organizaciji World Photography Organisation v letu 2017 praznujejo 10. obletnico in desetletje dolgo partnerstvo s krovnim sponzorjem, Sonyjem. Nagrade prepoznavajo in nagrajujejo najboljše na področju svetovne sodobne fotografije v zadnjem letu in vključujejo štiri tekmovanja – v profesionalnih (Professional) in odprtih (Open) ter mladinski (Youth) kategoriji in študentskem fokusu (Student Focus). Skupni zmagovalci 2017 Sony World Photography Awards bodo razglašeni 20. aprila.