Novice

Foto klub Nova Gorica Vas vljudno vabi na odprtje razstave dne 21. junija 2016 ob 19.00 uri v avli mestne občine Nova Gorica.

Avla MONG – Nova Gorica. Od 21. junija do 17. julija 2016

Mednarodna fotografska krožna razstava – EKOLOŠKA RESNICA – je mednarodni projekt, ki je posvečen skrbi za okolje. Pobudnik razstave in glavni organizator je Fotoklub202 iz Zaječarja (Srbija). Foto klub Nova Gorica sodeluje kot soorganizator in predstavnik Slovenije. Štiri različne žirije so ocenjevale 3808 del ne temo Zemlja joče, narava ter prsti temi barvne in črno-bele fotografije, 326 avtorjev iz 56 držav. Razstava nagrajenih fotografskih del bo na ogled do 17. 7. 2016.

Najboljši svetovni fotografi razstavljajo v Novi Gorici. V avli novogoriške občine si bomo lahko med 21. junijem in 16. julijem ogledali izbor fotografij  najboljših fotografov. Foto klub Nova Gorica bo izobesil najuspešnejše fotografije prispele na 4. Mednarodno razstavo fotografij »Ekološka resnica 2016«. Razstava obsega štiri tematske sklope. Prvi obsega tematiko pod skupnim naslovom Zelja joče. Drugi posnetke neokrnjene narave. V tretjem in četrtem pa so bili avtorji svobodni pri izbiri tematike, omejitev pa je predstavljala tehnika. V tretjem je bila predpisana uporaba črno bele tehnike, v četrtem pa barvne tehnike. Skupno je novogoriška žirija v sestavi Dragan Prole (BIH), Mirko Bijuklič (Slovenija) in Dušan Miška (Slovenija) pregledala 3808 fotografij 326 avtorjev iz 56 držav. Iste fotografije so sočasno ocenjevali še v Zaječarju (Srbija), Banja Luki (BIH) in Sofiji) Bolgarija. Vsaka žirija podeli po 17 nagrad in pohval. Izbor vseh nagrajenih del po opisanih kriterijih bo razstavljen v Novi Gorici.

Naslov razstave Ekološka resnica, še bolj pa prva tema razstave Zemlja joče, zasledujeta poslanstvo razstave. Osveščanje o stanju človekovega okolja s pomočjo fotografskega medija je eden od ciljev razstave. Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je leta 1972 razglasila 5. junij za Svetovni dan okolja. Poimenovanje dneva naj bi prispevalo k dvigu ozaveščenosti o okolju in z njim povezane problematike. Vsak posameznik pušča sledi v svetu in okolju, v katerem živi. Vsak izmed nas se mora zavedati posledic svojih stopinj in dejanj. Naš planet, naše okolje, predstavljajo nas in prav sami lahko z večjim lastnim zavedanjem, osveščenostjo in prijaznejšim odnosom do okolja pripomoremo k njegovemu ohranjanju.