KAM: Nacionalni park Bavarski gozd, Nemčija
KDAJ: 16. – 18. 9. 2016 / 3 dni
CENA: 230 € z DDV/osebo

Naš prvi jesenski foto potep bo – le kam drugam – na Bavarsko. Bavarski gozd smo dobro spoznali v vseh letnih časih in tja popeljali veliko število fotografov, ki so želeli posneti čim boljše fotografije medvedov, risov, volkov, jelenov, vider ter ostalih evropskih divjih živali. In ti se še vedno zelo radi vračajo, saj je fotografiranje živali v vsakem letnem času prav poseben izziv. Med njimi je bilo veliko popolnih začetnikov, ki pa so prav zaradi takšnih izletov postali pravi strokovnjaki in sedaj posegajo po najvišjih mestih na raznih naravoslovnih natečajih širom sveta. Seveda pa so z nami velikokrat potovali tudi pravi fotografski mojstri, ki so svoje znanje vedno nesebično delili z ostalimi udeleženci. Z nami je potovala res pisana druščina, od dijakov, študentov, upokojencev, direktorjev, lovcev, učiteljev … in pri vseh smo skušali prebujati strast do fotografije, ljubezen do neokrnjene narave ter jih seznanjali s skrivnostmi življenja v parku.

Tokrat se v park odpravimo v za fotografe najlepšem letnem času – jeseni, ko se narava in živali pripravljajo na zimsko spanje, zato so živali še zelo aktivne, mladiči pa so že ravno toliko zrastli, da postajajo vedno bolj zvedavi in igrivi.
Nacionalni park Bavarski gozd se nahaja na nemško-češki meji, od Slovenije pa je oddaljen le dobre 4 h udobne vožnje. S svojimi 24.000 hektari je Bavarski gozd največji gozdni park v Srednji Evropi. Park je razdeljen na dva dela. V osrednjem delu so divje živali v velikih ogradah, preostali del pa je namenjen pohodništvu, teku, kolesarjenju in pozimi smučarskim tekom. V njem živijo živali svobodno, v osrednjem delu, kjer so obore, pa so lepo speljane steze, ki vodijo do prež, posebej prirejenih za fotografe. Tu najdemo tudi kažipote ter oznake na katerih so podatki o posameznih živalih ali vrstah.

PROGRAM DELAVNICE:

Delavnico bosta vodila Gorazd Golob, svetovno priznan naravoslovni fotograf ter Igor Rosina, urednik revije Digitalna Kamera.

Foto potep v Bavarskem gozdu je namenjen vsem ljubiteljem narave in živali, ki bi se radi preizkusili v fotolovu, v »naravnem« okolju.

V petek, ob 3 h zjutraj se bomo z udobnim kombijem odpeljali iz Celja, mimo Maribora, skozi Avstrijo proti nemški meji in naprej do male bavarske vasice Mauth. Tu nas pričaka naš gostitelj Peter (www.scottish-highlander-guesthouse.de) in tukaj bomo preživeli tri lepe dni v parku.

Po jutranjem prihodu v penzion, se bomo namestili po sobah in nato takoj odpeljali v park, ki je oddaljen le nekaj minut vožnje. Tu bomo vsem udeležencem najprej razkazali najzanimivejše točke parka. Sledilo bo čakanje na divjad in fotografiranje. Popoldan sledi ogled informacijskega centra Hans Eisenmann, kjer med drugim kraljuje atraktiven 44 m visok razgledni stolp. Po povratku v penzion nas pričaka gurmanska večerja, po njej pa si bomo ogledali nekaj najboljših fotografij vsakega udeleženca, in jih tudi pokomentirali.

Naslednje jutro (sobota) se po zgodnjem zajtrku odpravimo spet v park. Tokrat bomo naš fotolov začeli na severnem delu parka pri obori z jelenjadjo in se preko dneva, vsak posamezno, odločali za kraje fotografiranja. Po povratku nas čaka posebna večerja – Peter nam bo pripravil BBQ večer. Nato ponovno ogled posnetega materiala, tokrat bomo pokazali kako urediti fotografije v Lightroom-u in v Photoshopu.

Tudi nedelja bo namenjena fotografiranju. Po zajtrku se poslovimo od našega gostitelja in se odpravimo proti parku. Če bo vidljivost dobra, se povzpnemo na razgledni stolp, od koder je čudovit pogled na celoten park. Nato obiščemo še steklarno, kjer nam bodo prikazali umetnost ročnega oblikovanje stekla. Naš zadnji postanek, pred odhodom proti domu, bo v mestu Passau, ki mu pravimo tudi »mesto treh rek«, saj leži ob sotočju rek Ilz, Inn in Donave. Tu se bomo sprehodili po starem delu, ki je pravi fotografski biser s svojo arhitekturo. V popoldanskih urah se nato odpravimo proti domu, kamor bomo prispeli okoli 21 h.

V CENO JE VKLJUČENO: prevoz, prenočitev z zajtrkom, turistično takso, cestnine in parkirnine ter strokovno fotografsko vodenje z večernim predavanjem.

DOPLAČILA: Večerja v penzionu se plača posebej, cena je od 12 -16 €, odvisno od osebnih želja.

Cena je preračunana za dvoposteljno sobo, na sami lokaciji pa se je ob doplačilu možno dogovoriti za enoposteljno sobo (če je katera od njih prosta).

PRIJAVE: izleti@digitalna-kamera.si