Ustvarite svoje posnetke s programom Camera Raw
Izboljšajte svoje posnetke formata RAW ter jim dodajte celo vrsto zanimivih učinkov

KAJ POTREBUJETE
Photoshop CS4 ali novejši

KAJ SE BOSTE NAUČILI
Kako izboljšati posnetke s selektivnimi prilagoditvami različnih delov posnetka v programu Camera Raw

VZELO VAM BO LE
20 minut

Program Adobe Camera Raw je danes tako dober, da je treba posnetke le redko odpreti v Photoshopu. Obseg razpoložljivih orodij in ukazov je tako velik, da lahko čisto vsako nalogo opravite kar v programu Camera Raw. Orodja za uravnavanje barvnih tonov brez dvoma celo presegajo orodja, ki jih najdemo v Photoshopu. Ne le da lahko natančno popravite barvne tone na celotnem posnetku, temveč lahko izberete in prilagodite podrobnosti na različnih delih fotografi je, uporabite ukaza Dodge in Burn ter ustvarite veliko drugih učinkov. Poleg tega pa vaši popravki niso trajni, saj Camera Raw (in Lightroom) uporabljata parametrično urejanje. Namesto tega se spremembe shranijo kot dodatni podatki poleg izvirne datoteke (ne glede na to, ali je v formatu RAW, TIFF ali JPEG). Čisto vsako nastavitev, potezo čopiča, točko, ki ste jo ozdravili (ukaz Heal), ali spremembo barve lahko prilagodite ali izbrišete.

Pokazali vam bomo, kako lahko poudarite barve in podrobnosti na različnih delih posnetka. Še zlasti štiri orodja vam bodo pri tem v neizmerno pomoč. Poleg orodij Adjustment Brush ter Graduated Filter je po novem na voljo še orodje Radial Filter, ki vam omogoča, da označite del posnetka ter nato na njem naredite spremembe.
Orodje Targeted Adjustment je prav tako zelo koristno pri selektivnih prilagoditvah. Toda namesto da označite del posnetka, vam orodje omogoča, da se osredotočite na različne razpone barv. Pokazali vam bomo, kako lahko obvladate ta orodja in z njimi naredite razne učinke, povezane z barvnim tonom, od poudarjanja barv do mehčanja kože ter dodajanja filmskega roba.

DCM142.ps_nextsteps.tones_before

SPOZNAJTE TERMINOLOGIJO
Orodje Adjustment Brush

Orodje Adjustment Brush je eno izmed najbolj koristnih orodij, ne le v programu Camera Raw, temveč v celotni seriji Photoshopovih programov oziroma vtičnikov. To orodje deluje tako, da vam dovoli, da nanesete masko na določen del posnetka, ki ga nato prilagodite z drsniki, kot so Exposure, Clarity in Saturation. Toda nič ni dokončno, saj lahko masko vedno znova nanesete ali pa kadar koli znova nastavite drsnike s preprostim klikom na bucike, ki predstavljajo vsako prilagoditev.

NASVET
„Z orodjem Graduated Filter lahko podvojite učinke, ki delujejo na celotnem posnetku. Recimo, da želite povečati jasnost
(Clarity) za bolj neurejen videz. Po navadi morate povečati Clarity, toda če to
ne zadostuje, primite orodje Graduated Filter in nato povlecite kratko črto zunaj posnetka, stran od njega. Nato povečajte Clarity, da dobite bolj neurejene podrobnosti.“

1. Odprite v programu Camera Raw
Odprite Bridge, nato pojdite do datoteke tones_before.dng. Kliknite jo z desnim klikom in izberite Open in Camera Raw. (Da to storite, vam ni treba imeti odprtega Photoshopa.) Če uporabljate lastni posnetek, ga lahko enako odprete v programu Camera Raw v formatu JPEG ali TIFF.

DCM142.ps_nextsteps.step01

2. Popravite belino
Primite orodje White Balance iz vrstice T oolbarter kliknite na črna ramena, da nastavite na nevtralno. Klikajte še naprej, dokler ne najdete pravega videza, drsnika Temperature in Tint pa ročno prilagodite v oknu Basic Panel. Temperature nastavite na 6700, Tint pa na +10.

DCM142.ps_nextsteps.step02

3. Naredite osnovne manjše popravke
S preostalimi drsniki izboljšajte barvne tone. Exposure nastavite na +0,85, da posnetek osvetlite, Highlights na –66, Shadows na +33 ter Whites na –48, da poudarite podrobnosti na skrajnjih točkah barvnega razpona. Da poudarite intenzivnost barv, Vibrance nastavite na +31, Saturation pa na +13.

DCM142.ps_nextsteps.step03

4. Poživite posnetek
Pojdite na okno Tone Curve Panel in naredite krivuljo v obliki črke S. Da osvetlite osvetljene dele posnetka, potegnite točko v bližini zgornjega desnega dela krivulje navzgor, drugo točko v bližini spodnjega levega dela krivulje pa potegnite navzdol, da potemnite sence. Dodajte tretjo točko v sredini, da naredite rahle popravke sivih tonov.

DCM142.ps_nextsteps.step04

 

5. Obrežite posnetek
Primite orodje Crop, nato z desnim klikom kliknite znotraj okna s posnetkom ter izberite razmerje prikaza 2 do 3. Okvir za obrezovanje potegnite iz zgornjega levega kota in odstranite del posnetka spodaj in na desni, da se tako bolj osredotočite na obraz. Da prenehate obrezovati, znova kliknite na orodje Zoom.

DCM142.ps_nextsteps.step05

6. Ustvarite preliv
Kliknite na orodje Graduated Filter v vrstici Toolbar. To orodje bomo uporabili, da uravnamo barvne tone na desni in levi strani posnetka. Potegnite črto od levega roba navznoter proti obrazu. Pritisnite in držite tipko Shift in hkrati vlecite črto, ki je navpična, vodoravna ali pod kotom 45°.

DCM142.ps_nextsteps.step06

SPOZNAJTE TERMINOLOGIJO

Auto Mask
Auto Mask je koristna nastavitev, ki se skriva na dnu ukaznega okna Adjustment Brush. Z njo čopič poišče in posname barve, ki so podobne tistim, ki ste jih najprej kliknili. S to nastavitvijo lahko zlahka poslikate natančne maske okrog nerodnih oblik. Kljub temu pa občasno ostanejo določeni koščki posnetka nedodelani. Če se to zgodi, najprej poslikajte okrog oblike in nato opustite izbor Auto Mask ter dokončajte te nedodelane koščke s prostoročnim slikanjem.

NASVET
„Kadar slikate z orodjem Adjustment Brush, lahko naredite ravno črto s pritiskom na tipko Shift in klikom med dve točki. Ta koristna bližnjica za slikanje deluje z vsemi orodji za slikanje v programih Photoshop in Camera Raw. Prav tako je zelo koristna, kadar želite odstraniti štrleče lase ter gube z izboljšanim orodjem Spot Removal v novejših različicah.“

7. Spremenite nastavitve orodja Graduated Filter
Pojdite na nastavitve na desni. Orodje si bo zapomnilo nazadnje uporabljene nastavitve, tako da boste morali z dvojnim klikom klikniti drsnike, da jih ponastavite na privzete vrednosti. Exposure nastavite na –0,55, da potemnite levo stran posnetka. Nato Saturation nastavite na +36 in Highlights na –40.

DCM142.ps_nextsteps.step07

8. Lighten the right
Kliknite in povlecite še eno črto z desne posnetka. Ponastavite Saturation in nato Exposure nastavite na +0,65, da osvetlite desno stran posnetka. Obe strani sta videti nekoliko topli, zato nastavite Temperature na –42 in nato kliknite na buciko na levi in Temperature nastavite na –28.

DCM142.ps_nextsteps.step05

9. Ustvarite filmski rob
Močno povečajte levo stran in nato povlecite zelo kratko črto navznoter, začnite pa tik ob robu posnetka. Pri tem pritisnite in držite tipko Shift. Exposure nastavite na –4,00. Če rob ne postane popolnoma črn, povlecite še eno kratko črto poleg prve. Ponovite postopek za preostale tri robove.

DCM142.ps_nextsteps.step09

10. Nastavite buciko
Primite orodje Adjustment Brush in močno povečajte obraz. Kliknite na lice, da nastavite buciko. Pojdite na nastavitve na desni ter ponastavite vse drsnike, Clarity pa potegnite na –60. Označite polje Show Mask in nato kliknite na polje za barvo, ki je poleg njega, ter izberite barvo maske.

DCM142.ps_nextsteps.step10

11. Zmehčajte barvo kože
Feather nastavite na 100 v možnostih funkcije Brush in nato poslikajte kožo z orodjem Adjustment Brush. Uporabite oklepaja ] in [, da med slikanjem spremenite velikost čopiča. Če se zmotite, pritisnite Alt in slikajte, da zmanjšate poslikan del posnetka. Ko končate, pritisnite Y, da skrijete prevleko maske.

DCM142.ps_nextsteps.step11

12. Poudarite očala
Zdaj bomo poudarili barve leč. Medtem ko je izbrano orodje Adjustment Brush, kliknite New in nato kliknite na očala, da nastavite še eno buciko. Poslikajte leči, pri tem pa s tipko Y skrivajte in prikazujte masko. Contrast nastavite na +26, Clarity na +36 ter Saturation na +30.

 

DCM142.ps_nextsteps.step12

 

SPOZNAJTE TERMINOLOGIJO
Radial Filter

Na voljo je v programu Camera Raw 8 Photoshopa CC (ter v programu Lightroom 5). Orodje Radial Filter se obnaša isto kot orodji Adjustment Brush in Graduated Filter, saj vam omogoča, da nastavite buciko, ki predstavlja serijo manjših popravkov barvnih tonov, ki vplivajo na del posnetka. Razlika je v tem, da je ta del posnetka okrogel, in ravno zaradi tega je to orodje kot nalašč za dodajanje vinjet, s katerimi lahko odvrnete pozornost z robov in jo usmerite na motiv.

NASVET
„Kadar uporabljate Targeted Adjustment, kliknite z desnim klikom, da tone prilagodite na pet različnih načinov. Ukazi Hue, Saturation in Luminance imajo vpliv na barve, ukaz Parametric Curve pa vam omogoča, da osvetlite ali potemnite barvne tone z vlečenjem znotraj posnetka. Če ne veste, kako deluje funkcija Curves, je to odličen uvod, ki vam natanko pokaže, kako so različni toni povezani z različnimi deli krivulje. Peta možnost, Grayscale Mix, vam omogoča hitro pretvorbo v črno-belo

13. Spremenite barvo klobuka
Če potrebujete dodatno pomoč pri slikanju, pritisnite tipko N za novo buciko in nato označite polje Auto Mask v možnostih orodja Brush. Pritisnite tipko Y, da razkrijete prevleko maske, in nato slikajte čez klobuk. Temperature nastavite na +28, Clarity pa na +30. Kliknite polje Colour in izberite roza barvo.

DCM142.ps_nextsteps.step13

14. Poudarite ustnice
Da določite ustnice kot osrednjo točko posnetka, pritisnite tipko N za novo buciko, ki jo nastavite na ustnice. Polje Auto Mask naj ostane označeno, medtem ko nanašate masko na ustnice. Ko končate, opustite izbor polja Auto Mask in prostoročno popravite nedodelane koščke posnetka. Exposure naj bo –0,20, Highlights –27 ter Saturation +50.

DCM142.ps_nextsteps.step14

15. Dodajte vinjeto
Primite orodje Radial Filter. Čez obraz potegnite krog. Pritisnite in držite tipko za presledek, da začasno prilagodite položaj tega dela posnetka. Exposure nastavite na –0,35 in Feather na +65, da omehčate prehod. (Lahko uporabite tudi drsnike Vignette, da potemnite robove.)

DCM142.ps_nextsteps.step15

16. Ciljajte modre tone
Primite orodje Targeted Adjustment in nato z desnim klikom kliknite na okno s posnetkom ter izberite Saturation. Kliknite na odsev modrega neba na desni leči in nato potegnite navzgor, da povečate nasičenost. Zdaj povečajte vrednosti za ustnice, da poudarite rdeče in oranžne tone.

DCM142.ps_nextsteps.step16

17. Popravite kožo
Primite orodje Spot Removal iz vrstice Toolbar in nato kliknite Cmd/Ctrl in plus, da povečate obraz. Z orodjem delajte točke, da odstranite madeže na koži. V programu Camera Raw 8.0 in novejših lahko uporabljate to orodje, da imate večji nadzor.

DCM142.ps_nextsteps.step17

18. Shranite posnetek
Ko ste s posnetkom zadovoljni, lahko kliknete Done, da shranite spremembe, če pa želite posnetek shraniti v drugem formatu, kot sta JPEG ali TIFF, kliknite Save Image in izberite format, lokacijo in ime datoteke v možnostih Save Options.