Novice

Le kaj ima pohodništvo in kolesarstvo skupnega s profesionalno fotografijo? Z E1/R1 fotografskim natečajem zagotovo veliko več, kot sprva pomislite. Natečaj E1/R1 je prvi v svoji kategoriji in je namenjen profesionalnim fotografom. Iščejo najboljše in sporočilno bogate fotografije, ki so nastale v okolici Evropske pešpoti, E1 za pohodnike in R1 za kolesarje. K sodelovanju so povabljeni vsi profesionalni fotografi Evrope. Poslati bo treba foto serijo vsaj treh in največ štirih fotografij. Kategorije, med katerimi se lahko izbira, so: »Kultura in pokrajina«, »Človek in narava«, »Nebo in Zemlja« ter »Živali in narava«.

Natečaj se odpre 1. decembra 2017 in zaključi 31. marca 2018. Določilo se bo zmagovalca med vsemi prispelimi fotografijami, zmagovalca v vsaki skupini in zmagovalca med mladimi talenti. Zmagovalca bodo zbirali na podlagi umetniško-estetskega izgleda fotografij in zgodbe, ki jo bodo pripovedovale. Podelili bodo številne finančne in materialne nagrade v vrednosti približno 30,000€, ki jih bodo razdelili med zmagovalce. Zmagovalna dela in tudi dela 50 ostalih nominirancev za zmago bodo razstavljena avgusta 2018 na 118 dnevu pohodništva v Nemčiji.

Evropska pešpot E1 se razteza vse od North Cape do južne Italije. Evropska kolesarska pot R1 pa se razteza od Bologne do Londona in St. Peterburga. Natečaj E1/R1 pripravlja Center za pohodništvo WALK iz Nemčije in ga podpirata tudi Pohodniško združenje iz Nemčije in Evropsko združenje Ramblers. Njihov namen je približati in prikazati najdaljšo pohodniško in kolesarsko evropsko pot vsem pohodnikom in kolesarjem skozi čudovite fotografije.

Kategorije

Kultura in pokrajina: namen je prikazati tako arhitekturo kot pokrajino, ki se razteza ob obeh poteh.

Človek in narava: bistvo te kategorije so občutki in osebnosti. Prikazati je treba lokalne ljudi, ki živijo v mestih ob obeh poteh in njihovo povezanost z naravo.

Nebo in Zemlja: bistvo te kategorije je, da na edinstven način prikažemo povezavo neba in Zemlje. Ob obeh poteh se raztezajo številni zanimivi naravni pojavi, ki bodo odličen izziv za vse fotografe.

Živali in narava: kdorkoli se odpravi na pohod ali kolesarjenje po naravi, se poveže z njo. Za to kategorije so primerne fotografije, ki prikazujejo živali in rastline, ki jih lahko najdemo na poteh E1 kot R1.