Novice

Od sredine meseca maja poteka zbiranje prijav za natečaj novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo 2016. SPP Zavod za promocijo fotografije kot osrednji del Festivala SPP že sedmič pripravlja tudi natečaj Slovenia Press Photo, s katerim želi ponuditi domačo platformo za prepoznavanje in vrednotenje del slovenskih fotografov ter jim potencialno omogočiti odskočno desko za večje projekte. Fotografski natečaj, na katerem so v preteklih letih dobili priznanja in nagrade številni slovenski fotografi, je zares odlična priložnost za povezovanje in razvijanje s področja aktualnega fotoreporterstva v Sloveniji.

Letošnja mednarodna žirija, ki bo prihodnji petek in soboto pregledovala in ocenjevala prijavljene fotografije in foto zgodbe, združuje sam vrh uredniške in fotografske stroke, saj se bodo v Ljubljani zbrali Reinhard Krause, Sophie Batterbury, Daniel Etter in Aris Messinis. Reinhard Krause je trenutno glavni urednik fotografije pri eni največjih tiskovnih agencij in vodi več kot 400 zaposlenih in honorarnih fotografov s celega sveta.

Program letošnjega Festivala Slovenia Press Photo je sestavljen iz razstav, ki so prejele največja priznanja in nagrade svetovne fotografske stroke. V torek, 7. junija 2016, se bo v Galeriji Fotografija odprla razstava slovenskih nagrajencev World Press Photo, Joca Žnidaršiča, Matica Zormana in Matjaža Krivica.

V četrtek, 9. junija 2016, bo v Galeriji Kresija potekalo odprtje razstave ekipe Reuters, letošnjih Pulitzerjevih nagrajencev, med katerimi je prvič v zgodovini tudi slovenski fotograf Srdjan Živulović. Selekcija 17 fotografij Yannisa Behrakisa, Bernadetta Szaba, Laszla Balogha, Michaela Daldera, Stoyana Nenova, Alexandrosa Avramidisa, Alkisa Konstantinidisa in Srdjana Živulovića pokriva tematiko begunske in migrantske krize na področju od Egejskega morja, prek grških otokov, Makedonije, Srbije, do Slovenije in Madžarske ter nenazadnje do registrirnega centra v Nemčiji.

Letošnji Festival v luči nedavne svetovne izpostavljenosti in priznanja slovenskih fotografov ter njihovih del nekako ponuja celosten pregled fotografskih dosežkov Slovencev na globalnem nivoju. Zato je smiselno, da se ob srečanju in pregledu del fotografske smetane nekaj pozornosti nameni tudi samemu kontekstu razvoja fotografije in njenega odnosa z mediji. V petek, 10. junija 2016, se bo s tem namenom v Galeriji Kresija odvijala razprava z gosti festivala. Pogovarjali se bomo o fotografiji in medijih, s poudarkom na aktualnem dogajanju begunske in migrantske krize. V razpravi bodo sodelovali Reinhard Krause, Daniel Etter, Aris Messinis Srdjan Živulović, Bernadett Szabo, Lazslo Balogh in Stoyan Nenov.

Zaključni dogodek Festivala SPP 2016 se bo odvijal v Kosovelovi dvorani Cankajevega doma, v ponedeljek, 13. junija 2016, ko bodo razglašeni rezultati natečaja SPP 2016. Obrazložitev mednarodne žirije, pregled del ter podelitev plaket in nagrad Lumu bo tako sklepni del letošnjega dogajanja.

Newsletter-SPP-2016