Novice

V Zavodu APIS so 14. oktobra kot lokalni organizator v sodelovanju s krovnim, organizacijo FRAME, drugo leto zapored pripravili Foto maraton v Ljubljani. S tem so se pridružili evrosredozemski fotografski iniciativi, ki z ustvarjalnostjo spodbuja povezovanje in medkulturno razumevanje. Foto maraton že pet let povezuje fotografe prek državnih meja in s tem omogoča vpogled v druga mesta in kulture skozi objektiv prebivalcev sodelujočih mest.

Letos FRAME in APIS prvič najavljata novost – Foto maraton rezidenco. Odprti sta dve mesti: eno v Bejrutu za udeleženca ljubljanskega Foto maratona, drugo v Ljubljani za letošnjega udeleženca Foto maratona v Bejrutu. Prijave bodo odprte ob razglasitvi nagrad žirije – na socialnih omrežjih in po elektronski pošti v decembru 2017. Izbrana fotografa bosta za okvirno dva tedna zamenjala mesti in ustvarjala dokumentarni projekt, cilj rezidence pa je, da udeleženec skozi svoje delo uporabi fotografijo kot medij spodbujanja medkulturnega razumevanja in pozitivne družbene naravnanosti.

Mednarodnega Foto maratona v Sloveniji se je 14. oktobra udeležilo 36 fotografov, v vseh petih sodelujočih mestih (Bejrut, Ljubljana, Marseille, Batna in Aman) je sodelovalo več kot 250 fotografov. V naslednjih tednih bo vse fotografije pregledala mednarodna žirija iz Slovenije, Francije, Libanona, Alžirije in Jordanije. Slovenski žirantki Manca Juvan in Meta Krese bosta ocenjevali ljubljanske fotomaratonce in fotografe iz ostalih držav, hkrati pa bodo končni zmagovalci ljubljanskega maratona razglašeni po tem, ko bodo njihove fotografije pregledali vsi člani mednarodne žirije. Sočasno z delom strokovne žirije traja tudi spletno glasovanje.

Rezultati strokovne žirije bodo razglašeni predvidoma konec novembra, ob razglasitvi nagrad strokovne žirije bodo podeljene tudi nagrade, ki jih je lokalni organizator Zavod APIS pripravil v sodelovanju z revijo Digitalna kamera, Foto Gradom, Agencijo Palladio in drugimi partnerji.

KRIX

Krix (Krix Berberian) je v Ljubljano pripotoval iz Bejruta in v svojo serijo iz sodelujočih mest dodal posnetke s Fužin (http://frame.life/Profile/261/KrX_)