Novice

Fotogalerija Jesenice v preddverju Gledališča Toneta Čufarja

do 19. 9. 2017

O razstavi

Največkrat se čudimo lepotam narave, običajno na nam bolj domačem terenu, nad vodo. Tokrat nam Bogdan prikaže svet pod vodo, ki je večini nam nedosegljiva želja. Meduze, tako skrivnoste in obenem tako čudovite, mehke, nežne, pa vendarle so v vseh svetovnih morjih. Barvitost fotografij je prva stvar, ki jo opazimo na razstavljenih fotografijah. Sledi eleganca, mehkoba robov, nežna struktura, čudovito lebdenje v temni modrini. Makro svet je poseben svet, radi ga občudujemo in uživamo ob fotografijah s tovrstno zvrstjo fotografije. V mladosti smo vsi z velikim zanimanjem prebirali knjigo Dvajset tisoč milj pod morjem Julesa Verna in si ustvarjali svet pod morsko gladino v naši glavi. Predvsem smo si nazorno izmišljali morske pošasti, po morskih psih so bile na prvem mestu meduze in lignji. Ko danes opazujem fotografije, ki jih je posnel Bogdan, se lahko samo čudim naši zmoti. Čudovita bitja, ki nas očarajo s svojo lepoto in sposobnostjo preživeti najtežje pogoje v svetovnih morjih. Svetovno znan fotograf Frans Lanting je nekoč izjavil: “Mi (fotografi) smo oči človeštva. Ljudem pokažemo to, česar večina nikoli ne bo videla na lastne oči.” Tako tudi Bogdan s podvodnim fotoaparatom plava naokoli in išče motive, ki mu pomenijo nekaj več, nekaj, kar bi bilo vredno shraniti in ohraniti za dolgo. Bogdan želim ti odlično svetlobo pod morsko gladino in nad njo ter obilo odličnih fotografij.  (Aleksander Čufar MF FZS, MPSA, EFIAP D1)

O avtorju

Bogdan Bricelj: “Rodil sem se leta 1958 na Jesenicah. S fotografijo se ukvarjam že od šolskih let, od črno bele fotografije in razvijanja slik, preko diapozitivov do digitalne fotografije. Navadna Praktica brez kakršnekoli elektronike me je spremljala na mnogih poteh več kot 30 let. Fotografiral sem predvsem na izletih in lažjih plezalnih turah v naših gorah. Ves čas so me privlačile drobne cvetice in divje živali. Spremljal sem tudi odraščanje hčerke Urške. S prihodom odličnih digitalnih fotoaparatov sem se bolj resno začel posvečati temu področju. Hitro sem spoznal mnoge prednosti kompaktnih digitalnih fotoaparatov pred klasičnimi. Digitalni fotoaparat sem si kupil leta 2004. Leta 2005 sem se včlanil v Fotografsko društvo Jesenice. Spoznal sem prednosti delovanja v društvu. Skupni ogledi posnetih fotografij, komentarji društvenih kolegov, tečaji in delavnice največ pripomorejo k hitremu napredovanju v stroki. Od leta 2009 do 2017 sem bil predsednik Fotografskega društva Jesenice. Zaradi prvih dobrih izkušenj v društvu sem želel, da se tako novi kot stari člani čim več naučijo in so čim bolj uspešni. Kljub številnim organizacijskim nalogam in obveznostim sem tudi v tem času našel čaz za fotografiranje. To je še veliko prijetneje zadnjih nekaj let, saj je moja druga žena Danila tudi navdušena fotografinja in ljubiteljica fotografije. Sedaj, ko sem mesto predsednika predal nasledniku, pa se lahko še bolj posvečam fotografiji. S svojimi fotografijami sem pridobil nazive KMF Fotografske zveze Slovenije, EFIAP/g Mednarodne fotografske zveze in MPSA Ameriške fotografske zveze. Sodelujem na številnih slovenskih in mednarodnih fotografskih razstavah. Do sedaj sem dobil 202 nagrad in pohval. Leta 2006, torej pred 11-timi leti sem imel prvo samostojno fotografsko razstavo na Javorniku, to pa je moja 26. Moje fotografije so bile objavljene v številnih publikacijah: knjigah Monografija Jesenice, Veliki Atlas Slovenije, Slovenske gore, Živali Slovenije, revijah Digitalna kamera, Potapljač, Proteus, PSA Journal Ameriške fotografske zveze, National Geographic in National Geographic Junior, v različnih biltenih, koledarjih, prospektih in jumbo plakatih.”

 

Razstava Čudovita podvodna bitja, avtorja Bogdana Briclja, KMF FZS, EFIAP/g, MPSA, člana Fotografskega društva Jesenice, je na ogled ob torkih, četrtkih in petkih 7.30–15.00, ponedeljkih in sredah 7.30–19.00 ter sobotah 7.30–13.00.