Novice

DPD Svoboda France Mencinger in avtor Bogdan Bricelj, KMF FZS, EFIAP/g, MPSA član Fotografskega društva Jesenice Vas vabimo v  Razstavni salon Viktorja Gregorača na ogled fotografske razstave V svetu žuželk in pajkov. 

Otvoritev bo 31. marca 2017 ob 18h. Razstava bo odprta do 21. aprila 2017.

bogdan_briceljBogdan Bricelj: Pikapolonica med bodicami

Avtor se predstavi

Rodil sem se leta 1958 na Jesenicah. S fotografijo se ukvarjam že od šolskih let. Od črno bele fotografije in razvijanja slik, preko diapozitivov do digitalne fotografije.

Navadna Praktica brez kakršnekoli elektronike me je spremljala na mnogih poteh več kot 30 let. Fotografiral sem predvsem na izletih in lažjih plezalnih turah v naših gorah. Ves čas so me privlačile drobne cvetice in divje živali. Spremljal sem tudi odraščanje hčerke Urške.

S prihodom odličnih digitalnih fotoaparatov sem se tudi bolj resno začel posvečati temu področju. Hitro sem spoznal mnoge prednosti kompaktnih digitalnih fotoaparatov pred klasičnimi.  Digitalni fotoaparat sem si kupil leta 2004.

Leta 2005 sem se včlanil v Fotografsko društvo Jesenice. Spoznal sem prednosti delovanja v društvu. Skupni ogledi posnetih fotografij, komentarji društvenih kolegov, tečaji in delavnice največ pripomorejo k hitremu napredovanju v stroki.

Od leta 2009  do 2017 sem bil predsednik Fotografskega društva Jesenice. Zaradi prvih dobrih izkušenj v društvu sem želel, da se tako novi kot stari člani čim več naučijo in so čim bolj uspešni. Kljub številnim organizacijskim nalogam in obveznostim sem tudi v tem času našel čaz za fotografiranje. To je še veliko prijetneje zadnjih nekaj let, saj je moja druga žena Danila tudi navdušena fotografinja in ljubiteljica fotografije.  Sedaj, ko sem mesto predsednika predal nasledniku, pa se bom lahko še bolj posvečal fotografiji.

S svojimi fotografijami sem pridobil nazive KMF Fotografske zveze Slovenije, EFIAP/g Mednarodne fotografske zveze in MPSA Ameriške fotografske zveze. Sodelujem na številnih slovenskih in mednarodnih fotografskih razstavah. Do sedaj sem dobil 185 nagrad in pohval. Leta marca 2006, torej točno pred 11-timi leti sem imel prvo samostojno fotografsko razstavo na Javorniku, to pa je moja 24.

Moje fotografije so bile objavljene v številnih publikacijah: knjigah Monografija Jesenice, Veliki Atlas Slovenije, Slovenske gore, Živali Slovenije, revijah Digitalna kamera, Potapljač, Proteus, PSA Journal Ameriške fotografske zveze, National Geographic in National Geographic Junior, v različnih biltenih, koledarjih, prospektih in jumbo plakatih.

Bogdan Bricelj

O razstavi “V svetu žuželk in pajkov”

Makro področje v fotografiji nekoliko spominja na znanstveno fantastične prizore v tovrstnih  filmih. Vidimo stvari, ki se nam ne zdijo iz tega sveta. Znan fotograf je napisal, da ko nekaj fotografiramo tako, kot s prostim očesom ni mogoče videti, je fotografija vedno odlična. Ravno to s pridom uporabljajo fotografi, ki nam prikazujejo makro svet.

Ko sem se fotografiji resneje posvetil, sem zelo hitro dobil napotek, naj za nekaj več uporabim cenene makro obročke in se posvetim fotografiranju mikro sveta. Lovljenje cvetov in predvsem drobnih živalic me je povsem obsedla. Neizčrpno veliko motivov in možnosti ustvarjanja sta me zaposlovala takrat in seveda še sedaj. Gledalci so navdušeni nad fotografijami sveta, ki ga običajno ne vidijo, največkrat samo zato, ker se ne ustavijo v naravi in ji prisluhnejo.

Bogdan kar nekaj časa preživi v lovljenju motivov, ki jih je pripravil za razstavo Žuželke. Raznolike živalce v različnih svetlobah, na različnih cvetovih in biljkah nam lepo prikažejo lepoto, ki se nahaja nekaj centimetrov od tal. Ali je to sploh mogoče, se vprašamo? Ali je res toliko različnih žuželk in da so tako čudovite? Kdorkoli je posvetil vsaj nekaj časa makro fotografiji ve, da je potrebno veliko napora in poiskusov, da nam uspe fotografija, na katero smo ponosni.  Gosenica, kot balerina na travni biljki, podobne akrobacije so uspele tudi pajku in še bi lahko našteval. Posebnost Bogdanovih fotografij je tudi uporaba različnih virov svetlobe, od naravne do pomoči bliskavice.  Prav pomanjkanje svetlobe in večni nepridiprav makro fotografov – veter, nam mnogokrat pokvari fotografijo, ki bi bila sicer odlična.

Naj se vrnem na znansvtveno fantastiko. Ko si ogledujem Bogdanove fotografije, mi pred oči prihajajo prizori z “vesoljskimi bitji” , ki imajo videz, kot fotografirane žuželke. Prav na vsaki fotografiji lahko najdemo detajle, kot so velike oči, grozne čeljusti in podobno. Mislim, da bo na razstavi prav vsak doživel svet žuželk in se bo v prihodnje morda tudi sam približal naravi tako, da bo z njim eno.

Dobro svetlobo želim še naprej!

Aleksander Čufar, MF FZS, MPSA, EFIAP/d1