Novice

Pokrajina 2017

22. bienalna razstava fotografij pod pokroviteljstvom FZS

organizator: FD Janez Puhar Kranj

Do 30. septembra je čas za oddajo fotografij za razstavo z najdaljšo tradicijo v slovenskem fotografskem prostoru. Razstavo pokrajinske fotografije Pokrajina že od leta 1973 pripravlja FD Janez Puhar iz Kranja, člani društva pa so jo resnično »vzeli za svojo« in po najboljših močeh skrbijo za čim boljšo organizacijo.

Kot pravi predsednik organizacijskega odbora Pokrajine 2017 Vladimir Kraljič, je ob vsakokratnem razpisu prav, da se fotografi spomnijo tudi Janeza Marenčiča, Marka Aljančiča in takratnega direktorja Gorenjskega muzeja dr. Ceneta Avguština, treh pobudnikov za organizacijo prve razstave ter velikih estetov in ljubiteljev fotografske umetnosti. »Od leta 1973 do danes se je zvrstilo že 22 razstav pokrajinske fotografije in vse so organizirane pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije in Kabineta slovenske fotografije,« pojasnjuje Kraljič in dodaja, da se posnetek, ki ga žirija razstave izbere kot najboljšo slovensko pokrajino, uvrsti v arhiv Kabineta slovenske fotografije, kjer so zbrane najboljše fotografije od druge polovice prejšnjega stoletja naprej. Na Gorenjskem ta razpis negujejo zato, ker je v fotografskem društvu Janez Puhar ta zvrst fotografije izredno priljubljena. »Pod mentorstvom staroste in odličnega fotografa Janeza Marenčiča so jo sistematično proučevali in uspešno gojili že v 60. letih prejšnjega stoletja. Nastala so dela, ki so v takratni jugoslovanski in evropski fotografski prostor prinesla nov pristop k fotografiranju pokrajine. Tako so nastale fotografije t. i. kranjske manire oz. pogledov od zgoraj,« še pojasnjuje Kraljič. »Z organizacijo razstav Pokrajina želimo še naprej omogočiti slovenskim avtorjem, da s svojimi deli pokažejo nove ustvarjalne pristope fotografiranja krajine, in s tem dvigniti raven in kakovost fotografiranja pokrajine.«

Vse informacije o razpisu so objavljene na spletni strani http://fotodrustvo-kranj.si/pokrajina/, vsak fotograf pa mora pred pošiljanjem papirnatih fotografij obvezno izpolniti elektronsko prijavnico, ki je dostopna prek aplikacije na tej spletni strani.