Novice

Znan je zmagovalec Canonovega natečaja Poletne zgodbe. Družba Canon je na odprtju razstave najboljših 30 fotografij, ki so prispele na natečaj, razglasila zmagovalca, ki je za nagrado prejel sanjsko potovanje v vrednosti 10.000 evrov. To je postal 19-letni Amadej Canjuga, ki je s svojo fotografijo in zgodbo obmorskega ribiškega dogajanja najbolj prepričal žirijo.

Amadej je svoj posnetek pospremil z besedami: “Na hrvaškem otoku, ki nima interneta pa tudi signal pride do apartmaja redkeje kot sladoledar, sem to poletje zamenjal način lovljenja. Ribiško palico sem pustil doma in se okoli vratu opremil s svojim rojstnodnevnim darilom. Namesto razbijanja polžkov, rezanja lignja in natikanja vabe na trnek za ulov nekaj šparov in ušat sem to poletje zvečer odhajal lovit trenutke in sončne zahode. Kdaj me je še vedno zasrbelo v prstih, da bi poprijel za ribiško palico in opazoval nemiren plovec med mirnimi žareče oranžnimi valovi in verjetno me je tudi zato vsak večer radovednost pripeljala k ljudem s palicami in mrežami. Nikoli jih nisem pozabil povprašat, če so večerjo že ujeli, in hkrati poskrbel, da sem jaz v objektiv zanesljivo ujel njih.”

Canon je letos poleti v skladu s svojim sloganom »Live for the story« želel ljubitelje fotografije vzpodbuditi, da s svojimi fotografijami zajamejo tudi zgodbe. Zgodbe, ki spremljajo in v besedi opisujejo fotografirano doživetje ali povsem običajen trenutek v življenju. Natečaj, ki je hkrati potekal v 19. državah, je bil še posebej uspešen v Adriatik regiji. Po številu prijavljenih fotografij in zgodb se je namreč postavila na sam vrh. V Sloveniji se je na natečaj prijavilo kar 657 avtorjev fotografije in pripadajoče zgodbe.

Izbor žirije pri tako velikem številu prejetih fotografij in zgodb, ni bil enostaven. Žirijo sta ob predstavniku Canona, sestavljali še lepotna blogerka Ajda Sitar in pevka Alya. Obe sta bili aktivni tudi kot ambasadorki natečaja in sta vse poletje ustvarjali in v fotografiji delili svoje poletne zgodbe. Vsi trije žirantje so bili soglasni. Fotografija Amadeja Canjuge jih je popeljala na pomol v družbo ribičev in jim pričarala pravo poletno večerno razpoloženje. Zgodba, ki je odlično opisala zajeti trenutek, pa jih je v to še dodatno prepričala.

S sanjskim potovanjem v vrednosti 10.000 evrov bo zmagovalcu omogočeno, da doživi na tisoče novih zgodb. Njegove vtise iz potovanj pa boste lahko spremljali tudi na Facebook strani Canon Slovenija. Razstavo najboljših 30 fotografij in zgodb si lahko ogledate v ljubljanskem Cityparku (med trgovinama GAP in XYZ) do 11. novembra letos.