Poletje se približuje, narava se prebuja in živali so začele raziskovati v naravi. Če se želimo približati divjim živalim, je to težka naloga, zato morate odkriti načine, na katere jih boste privabili bližje fotoaparatu. Za ptice lahko denimo ustvarite vir vode za pitje in kopanje. In zdaj je ravno pravšnji čas!

Morda že imate ribnik na vrtu, toda ni idealen za fotografiranje. Zato lahko izdelate namenski bazen, ki vam bo omogočal, da ustvarjate osupljive posnetke ptic, na katerih so vidni tudi popolni odsevi. Ta preprosto oblikovan ribnik boste lahko brez težav izdelali iz poceni materialov, izdela pa ga lahko kdor koli, ki ima malce izkušenj z delom na domu. Še preden pa sežete po svojem orodju, imamo za vas nekaj nasvetov.

KAKO NASTAVIMO SVOJ PRIZOR

  • Spustite se nižje – poskušajte objektiv spraviti v lego, ki je tik nad gladino vode.
  • Zgradite skrivališče – trajno leseno skrivališče je najboljša rešitev, ker bodo ptice v tem primeru bolj sproščene.
  • Povišajte stranice ribnika – s tem boste zagotovili, da ptice pijejo na zadnjem delu ribnika.
  • Napolnite zadnji del ribnika – da bi bil fotografski del ribnika še prijaznejši za ptice, ga napolnite s kamenjem, kamenčki, peskom ali zemljo, da bo plitvi del del še bolj primeren za kopanje.
  • Izberite objektiv – goriščna razdalja objektiva, ki ga izberete, je odvisna od dolžine ribnika. Teleobjektiv, kot je 100-400mm je kot nalašč, saj boste lahko fotografirali ptice različnih velikosti, ne da bi morali menjavati objektiv.

Več o tem kako si nastaviti svoj prizor in nasvetih strokovnjaka pa si preberite v številki 76.