Obvladajte najmočnejše in najprilagodljivejše Photoshopovo orodje za nadzorovanje tonov na posnetku.

Orodje „Curves” je tako močno orodje za prilagoditve barvnih tonov, da je verjetno edino tovrstno orodje, ki ga boste potrebovali. Ne samo da lahko prilagodite svetlost različnih delov tonskega razpona, temveč lahko spremenite tudi posamezne barvne kanale, s čimer boste posnetke naredili živahnejše, popravili boste barvne pridihe in ustvarili ogromen razpon učinkov barvnih tonov. Orodje „Curves” lahko bodisi uporabite neposredno na plasti posnetka (Image > Adjustments > Curves ali Ctrl/Cmd+M) bodisi kot prilagoditveno plast (kliknite na ikono „Create Adjustment Layer” v oknu „Layers”). Na splošno priporočamo uporabo prilagoditvenih plasti, saj omogočajo neuničujoče urejanje.

PHOTOSHOP1

OSVETLITE POSNETEK – Kliknite na krivuljo in jo povlecite navzgor, da posvetlite vse barvne tone na posnetku.

PHOTOSHOP2

POTEMNITE POSNETEK – Kliknite na krivuljo in jo povlecite navzdol, da potemnite vse barvne tone na posnetku.

PHOTOSHOP3

DODAJTE KONTRAST – S pomočjo dveh točk krivuljo oblikujte v obliko črke S: eno točko povlecite navzgor, drugo pa navzdol.

PHOTOSHOP4

OBDELAJTE KONKRETNE BARVNE TONE – Prilagodite en del krivulje, preostanek pa pripnite na diagonalo z dodatnimi točkami.

PHOTOSHOP5

DOLOČITE ČRNO IN BELO TOČKO – Pritisnite tipko Alt in spodnje drsnike povlecite navznoter, dokler ne izginejo popačene slikovne točke.

PHOTOSHOP6

DOLOČITE BARVNI PRIDIH – S kapalko v sredini kliknite na del posnetka, ki bi moral biti nevtralno siv.

PHOTOSHOP7

PRILAGODITE BARVO – Kliknite na „RGB”, izberite „Red”, „Green” ali „Blue” in povlecite krivulje, da jih prilagodite.

PHOTOSHOP8

NAREDITE INTERAKTIVNE MANJŠE POPRAVKE –  Kliknite na ikono z roko in potem povlecite čez posnetek, da prilagodite barvne tone.

PHOTOSHOP9

DOLOČITE BARVE –  Z dvojnim klikom kliknite na črno/belo kapalko, izberite barvo in nato kliknite na posnetek.

PHOTOSHOP10

KRIVULJA ”CURVE” – Krivulja „Curve” vam omogoča prilagajanje svetlosti s spreminjanjem različnih delov tonskega razpona. Os X predstavlja tone pred spremembo, in sicer na lestvici od 0 (črna) na levi do 255 (bela) na desni. Os Y predstavlja spremembe, ki jih boste naredili. Če krivuljo povlečete navzgor mimo začetne ravne diagonale, boste tone osvetlili, če pa jo povlečete navzdol, jih boste potemnili. Lahko dodate tudi več točk, da natančneje opredelite spremembo svetlosti.

 


Več o nasvetih in trikih v Photoshopu si lahko preberete v reviji številka 76.