KORAK ZA KORAKOM
Spreminjanje velikosti
Pokazali vam bomo, kako lahko s programom Photoshop Elements obvlada te spreminjanje velikosti posnetkov

KAJ POTREBUJETE
Photoshop Elements 11 ali novejši

KAJ SE BOSTE NAUČILI TOKRAT
Kako spremeniti velikost posnetka na konkretne velikosti tiskovin, spremeniti kompozicijo in obenem ustvariti konkretne velikosti datotek, kako uporabljati orodje Crop; kako ustvariti visoko kontrastno sivo konverzijo vašega obrezanega posnetka spremenjene velikosti

VZELO VAM BO LE
20 minut
DCM148.ps_basics.resize_before
Spreminjanje velikosti posnetkov nas lahko dokaj zmede, še zlasti kadar ustvarjamo fotografi je s konkretnimi dimenzijami. Morda boste želeli spremeniti velikost posnetka, da se prilega določenemu okvirju, ali pa ustvariti manjšo različico, ki je primerna, da jo nekomu pošljete po mailu. Nekateri ljudje stisnejo ali raztegnejo svoje posnetke, ko spremenijo velikost, kar je težavno za portrete. Če posnetek povečate, program Photoshop Elements mora povečani različici dodati slikovne točke. To lahko povzroči poslabšanje kakovosti posnetka in očem neprijetne napake. Veliko bolj učinkovito je, če zmanjšamo dimenzije posnetka, saj potem ni potrebno dodajati slikovnih točk. Ko posnetek zmanjšamo, se izognemo nastanku artefaktov in nastanejo veliko boljši rezultati, kot če posnetek povečamo. Vaš digitalni fotoaparat je sposoben narediti posnetek z zelo visoko ločljivostjo in zato je lažje narediti tiskovine običajnih velikosti, ne da bi pri tem trpela kakovost posnetkov. Da ustvarite konkretno velikost datoteke in obenem izboljšate kompozicijo, lahko uporabite tudi orodje Crop v programu Elements. To vam bomo pokazali tako, da bomo spremenili posnetek, ki je usmerjen kot portret, v tiskovino konkretne velikosti, ki je usmerjena kot krajinski posnetek.

VELIKOST JE POMEMBNA Prav tako bomo razjasnili žargon v zvezi z velikostjo posnetkov, tako da boste lahko spreminjali megapiksle v bolj razumljive enote, pripravljene na tisk, kot denimo palce, ter se naučili več o odnosu med dimenzijami slikovnih točk oziroma pikslov in ločljivostjo za tisk. Na koncu bomo svoj obrezan posnetek s spremenjeno velikostjo spremenili v osupljiv enobarvni posnetek.

1. Odprite posnetek
V programu Photoshop Elements pojdite na  File>Open in poiščite začetni posnetek, ki je podoben našemu (resize_before.jpg). Kliknite Open. Preden določite novo velikost za tiskanje, je dobro ugotoviti, kakšna je trenutna velikost. Da to storite, pojdite na Image>Resize>Image Size. Odprl se bo ukaz Image Size.

DCM148.ps_basics.Step001
2. Velikost posnetka
Oglejte si razdelek Pixel Dimensions. Širina (Width) našega začetnega posnetka je 2.304 slikovnih točk, višina (Height)pa je 3.456. Če pomnožite ti dve številki,
je rezultat7.962.624 slikovnih točk, kar je enako posnetku, narejenem s fotoaparatom z ločljivostjo 8,0 megapikslov. Tako boste ustvarili tiskovino, ki je velika kar 81,28×121,92 cm.

DCM148.ps_basics.Step002

3. Spremenite dimenzije
Pri tiskanju je smiselno kot enoto za merjenje smiselno uporabiti palce (inches), saj se klasične velikosti tiskovin merijo v palcih. V razdelku Document Size v spustnih menijih za Width in Height nastavite enoto na palce (inches). Sedaj lahko vidimo, da bo posnetek natisnjen s širino 32 palcev in višino 48 palcev.

DCM148.ps_basics.Step003
4. Ločljivost
Te dimenzije (32×48 palcev) se zdijo veliko večje kot dimenzije, ki jih potrebujemo za standardno tiskovino, toda prav tako moramo upoštevati ločljivost. Na vašem zaslonu se posnetek prikaže z ločljivostjo 72 ppi. To je razmeroma majhna ločljivost in lahko nastane tiskovina, ki je videti pikčasta.

DCM148.ps_basics.Step004
5. Spremenite velikost posnetka
Da ustvarite tiskovino, ki bo napolnila stran formata A4 in bo imela dovolj veliko ločljivost, da prikaže še najmanjše podrobnosti, Height nastavite na 11 palcev. Označen naj bo ukaz Constrain Proportions, nastavitev Width pa se bo samodejno spustila na 7,333 palcev. Resolution povečajte na 200 slikovnih točk na palec, da se na tiskovini s spremenjeno velikostjo prikaže čim več podrobnosti.

DCM148.ps_basics.Step005
6. Interpolacijska metoda
Opazili boste, da je dimenzija posnetka s spremenjeno velikostjo 1,467×2,200 (Pixel Dimensions) sedaj manjša kot izvirne dimenzije. To pomeni, da ste posnetek pomanjšali. Spustni meni nastavite na Bicubic Sharpen (najboljša možnost za zmanjšanje). Ta ukaz bo pri spreminjanju velikosti uporabil ustrezno interpolacijsko metodo.

DCM148.ps_basics.Step006

Spoznajte terminologijo
Ločljivost
Digitalne fotografije imajo na milijone slikovnih točk. Ločljivost zaslona vašega računalnika je 72 slikovnih točk na palec. Tiskalniki lahko tiskajo posnetke z veliko večjimi ločljivostmi, saj namesto slikovnih točk uporabljajo točke, narejene iz črnila. Če posnetek natisnete pri ločljivosti 72 ppi, lahko da bo na vašem posnetku primanjkovalo podrobnosti in vidne bodo slikovne točke. Na srečo lahko s programom Photoshop Elements povečate število slikovnih točk na palec na posnetku, ko zmanjšate njegovo širino in višino. Za dobro tiskovino je potrebna ločljivost vsaj 200 ppi.

NASVET
»Čeprav ima naš začetni posnetek približno osem milijonov slikovnih točk, smo uporabili SLR-fotoaparat z 18 megapiksli.  Da lahko shranimo več posnetkov na spominsko kartico, v meniju Image Quality na fotoaparatu določimo, da se posnetki obdelajo in shranijo pri srednji (Medium) ločljivosti in ne pri večji (Large). Čeprav to pomeni, da lahko naredimo več posnetkov z manjšo velikostjo, smo omejili svoje možnosti za velikost pri tiskanju. Fotografirajte pri največji možni velikosti, da lahko ustvarite tudi manjšo različico in pri tem ne trpi kakovost.«

7. Shranite kopijo s spremenjeno velikostjo
Kliknite OK, da spremenite velikost posnetka na 7,333 x 11 palcev pri ločljivosti 200 ppi. S tem bo z domačim tiskalnikom nastala visokokakovostna tiskovina formata A4.  Izberite File>Save As in to različico posnetka poimenujte resize_A4.jpg. Kliknite Save. Pojdite na Edit>Undo Image Size, da obnovite izvirne dimenzije.

DCM148.ps_basics.Step007

8. Izberite orodje Crop
Obnovili smo izvirno velikost posnetka, da lahko pokažemo, kako lahko obrežete in spremenite velikost hkrati. Če posnetek obrežemo, lahko izgubimo neizrazit del neba. Primite orodje Crop iz okna Tools. V skladu s privzeto nastavitvijo bo orodje posnetek obrezalo brez omejitve glede oblike ali ločljivosti.

DCM148.ps_basics.Step008

9. Prilagodite obliko
V vrstici Tool Options spustni meni nastavite na konkretno velikost tiskovine, kot denimo 5×7. Kliknite na puščice, da zamenjate dimenzije, tako da je Width 7 palcev, Height pa 5 palcev. Tako boste lahko posnetek, ki je obrezan kot portret, spremenili v posnetek, ki je obrezan kot krajinski posnetek.

DCM148.ps_basics.Step009
10. Izberite ločljivost
Medtem ko načrtujete tiskanje posnetka, morate izbrati ustrezno ločljivost, da nastane visokokakovostna tiskovina. Vtipkajte vrednost 200 ppi, da vsak palec posnetka natrpate s podrobnostmi. Da pri obrezovanju uredite prijetno kompozicijo, uporabite mrežo za pravilo zlatega reza.

DCM148.ps_basics.Step010
11. Spremenite kompozicijo
Kliknite na posnetek in povlecite, da ga prekrijete s prekrivno plastjo za obrezovanje. Povlecite znotraj te plasti, da spremenite položaj obrezanega posnetka in ustvarite posnetek, na katerem je malce več neba kot pokrajine. Sedaj imamo štiri skupine podrobnosti – nebo, hribi, jezero in ospredje. Skulptura povezuje tri izmed teh skupin.

DCM148.ps_basics.Step011

12. Preverite velikost
Da dokončate obrezovanje, kliknite na kljukico ali pritisnite Return. Primite orodje Zoom ter z desnim klikom kliknite in izberite Fit on Screen. Da preverite, ali imate tiskovino velikosti 7×5 palcev z ločljivostjo 200 ppi, pojdite na Image>Resize>Image Size. Spustni meni Document Size nastavite na palce (inches) in videli boste datoteko v pravi velikosti in s pravo ločljivostjo.

DCM148.ps_basics.Step012

Spoznajte terminologijo Megapiksli
Fotoaparat z 18 megapiksli (kot denimo Canon 650D) ustvari posnetek z dimenzijami 5.184 slikovnih točk × 3.456 slikovnih točk pri ločljivosti 72 ppi. Če 5.184 pomnožite z 3.456, je rezultat 17.915.904 slikovnih točk oziroma pikslov (kar je kanček manj od 18 milijonov – zato je navedena vrednost 18 megapikslov). Tako nastane ogromna tiskovina, ki je široka 72 palcev in visoka 48 palcev, toda ločljivost je nizka pri 72 ppi. Ločljivost lahko povečate na kakovostnejšo ločljivost 250 ppi in še vedno ustvarite tiskovino formata A3, ne da bi bilo treba posnetka povečati.

NASVET
»Pravilo zlatega reza
(ang. Rule of Thirds) vam pomaga urediti kompozicijo posnetka. Na naši obrezani različici posnetka luknjo na sredini skulpture prekrivajo vodoravne in navpične črte. V teoriji naj bi veljalo, da ravno ti deli posnetka pritegnejo naše oko. Eksperimentirajte še z drugimi prekrivnimi plastmi (crop overlays), kot denimo Golden Ratio. S tem boste posnetek razdelili tako, da bo ustrezal zaporedju Fibonacci, ki je niz števil, ki se pojavljajo v naravi.«

13. Sprememba v monokromatični posnetek
Kliknite OK, da zaprete okno Image Size. Sedaj smo spremenili velikost in kompozicijo posnetka in lahko se lotimo urejanja njegovih tonov, da ustvarimo osupljivo enobarvno različico. Z urejanjem posnetka po obrezovanju ne zapravljamo časa s popravljanjem tonov na delih posnetka, ki bodo tako in tako odstranjeni pri obrezovanju.

DCM148.ps_basics.Step013
14. Izberite slog
Kliknite na predogledno ikono plasti Background ter pritisnite Ctrl/Cmd+J, da ustvarite kopijo plasti. Pojdite na Enhance>Convert to Black and White. Kliknite slog Infrared Effect, da dodatno poudarite teksturo
in podrobnosti v sivih tonih hribov. Kliknite OK, da uporabite enobarvni posnetek.

DCM148.ps_basics.Step014

15. Povečajte kontrast
Izberite Layer> New Adjustment Layer>Levels. Kliknite OK. Na enobarvnem posnetku bi moralo biti nekaj svetlih delov in nekaj črnih senc. Beli drsnik za vrednosti za osvetljene dele povlecite na 245, da osvetlite te svetle dele. Črni drsnik za sence nastavite na 29, da potemnite sence. Sivi drsnik povlecite na vrednost 0,91, da potemnite srednje oziroma sive tone.

DCM148.ps_basics.Step015

16. Ukaz Stamp Visible
Kliknite na prilagoditveno plast v oknu Layers.Pritisnite Shift+Ctrl+Alt+E (ali Shift+Cmd+Alt+E na računalniku Mac). Ukaz Stamp Visible združi  vse plasti v oknu v novo plast. Izvirne plasti so še vedno na voljo, v primeru da jih morate popraviti.

DCM148.ps_basics.Step016

17. Z orodjem Burn obdelajte ospredje
Primite orodje Move iz okna Tools. V vrstici Tool Options nastavitev Range nastavite na Shadows. V prednastavitvah za orodje Brush (Brush Preset) izberite trdo okroglo konico. Exposure nastavite na 30%. Poslikajte človeka in ospredje, da se ujemata s toni obrisa skulpture.

DCM148.ps_basics.Step017

18. Povečajte kontrast sivih tonov
Exposure zmanjšajte na 21 % in izmed prednastavitev Brush Preset izberite mehko konico. Kliknite na hribe in jih poslikate, da rahlo potemnite sence. Izberite orodje Dodge in Range nastavite na Highlights. Ponovno poslikajte hribe, da povečate kontrast sivih tonov in tako prikažete podrobnosti v ozadju.

DCM148.ps_basics.Step018

NASVET
»Ko prilagajate tone pri koraku 15, pritisnite tipko Alt in obenem povlecite drsnik Black a desno. Opazili boste opozorilni predogled, ki prikazuje nezadostno osvetljene slikovne točke, ki jih vidite kot črne madeže. Ti nezadostno osvetljeni deli bodo povsem črni na tiskovini, kar vam omogoča, da ustvarite učinek z obrisom, ki poudarja oblike in vzorce skulpture.«

Spoznajte terminologijo
Interpolacija
Vsi smo že videli velike tiskovine z zamegljenimi podrobnostmi in motečimi napakami. Tovrstni posnetki nastanejo, ko manjše datoteke digitalno povečamo. Ko povečate dimenzijo datoteke, program Photoshop Elements mora ustvariti nove slikovne točke, da zapolni dodatni prostor. To stori s postopkom interpolacije. Če že morate posnetek povečati z ukazom Image Size, spustni meni nastavite na Bicubic Smoother (najboljša možnost za večanje posnetkov).