Novice

Fotografska monografija: Guardians of the spoon/Varuhi žlice

Avtorica: Manca Juvan

Predstavitev: 11. maj ob 18.00 v Atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Fotografska monografija govori o ohranjanju spomina na internacijo v italijanskih koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. To je bil čas, ko je Kraljevina Italija okupirala del ozemlja Kraljevine Jugoslavije, tovrstna taborišča pa uporabljala kot instrument političnega in rasnega nasilja. Knjiga je del boja proti vse bolj razširjeni zgodovinski amneziji v Italiji in drugod: ljudi ne preseneča samo spoznanje, da je bil Mussolinijev režim agresorski, ampak tudi da je vzpostavil mrežo stotin taborišč v Italiji in na ozemlju današnje Slovenije in Hrvaške. Natančno število taborišč in žrtev ostaja neznano.

Knjiga ‘Varuhi žlice’ osvetljuje kosce usod slovenskih žrtev v italijanskih fašističnih taboriščih in želi dati glas politično povzročeni izgubi zgodovinskega spomina. Nenazadnje je knjiga sama delo spomina in spominjanja. Obenem je tudi poskus izrekanja spoštovanja žrtvam, tistim, ki so se iz taborišč vrnili ter njihovim svojcem.

“Bistvo ni v tem, kaj gledamo in kaj vidimo, ampak kako te slike same na nek način vrnejo pogled, kako nas one “gledajo” (zadevajo), kako nas zdramijo, povzročijo, da se zavedamo ne le grozot iz preteklosti, ampak kako te grozote živijo tudi danes – fotografije so tiste, ki foto-grafirajo nas.” [Slavoj Žižek, iz spremnega besedila]

Na predstavitvi bodo sodelovali izjemni gostje, nekdanji interniranci fašističnih koncentracijskih taborišč in njihovi svojci ter predstavniki Taboriščnega odbora Rab-Gonars. Gost bo dr. Robert Kroflič, profesor, znanstvenik s področja vzgoje in izobraževanja ter publicist.