Novice

Priznanje slovenskemu fotografu Dinu Kužniku na največjem fotografskem natečaju na svetu – 2017 Sony World Photography Awards

  • Na natečaj 2017 je prijavljenih prek 227.000 fotografij iz 183 držav
  • Fotografi se potegujejo za Sonyjevo digitalno fotografsko opremo in 25,000 USD denarne nagrade
  • Zmagovalci bodo razkriti v četrtek, 20. aprila
  • Še en Slovenec se je uvrstil med top 50 v odprtih kategorijah
  • Vse fotografije iz ožjega izbora vseh kategorij so na voljo na org/press

Žirija natečaja 2017 Sony World Photography Awards je danes počastila delo slovenskega fotografa Dina Kužnika, čigar serija fotografij z naslovom Arizona Pastels so sodniki izbrali za eno od top deset na svetu v profesionalni kategoriji Pokrajina.

Več kot 227.000 fotografij iz 183 držav je prijavljenih na 2017 Sony World Photography Awards. Kužnik je edini slovenski fotograf na seznamu ožjega izbora (top 10) profesionalnih in odprtih kategorij ter mladinske konkurence in študentskega fokusa, ti seznami pa so objavljeni ravno danes. Še enega slovenskega fotografa (med top 50 v svoji kategoriji) so sodniki pohvalili v odprti konkurenci. Podrobnosti najdete spodaj.

Dino Kužnik je grafični oblikovalec in fotograf, ki je začel fotografirati med šolanjem na Akademija za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer grafično oblikovanje. Pred štirimi leti se je preselil v ZDA in trenutno dela v New Yorku.

V profesionalni konkurenci so sodniki iskali močna dela serije petih do desetih fotografij, ki predstavljajo najboljšo sodobno fotografijo.

Kužnik je svojo serijo Arizona Pastels posnel na petdnevnem potovanju iz Arizone v Utah in v objektiv ujel golo lepoto ameriške puščave.

O fotografijah Kužnik pravi: “Vidim stvari, ki so običajno prezrte ali razumljene kot preproste, jaz pa uživam v vsakem trenutku na cesti. Običajno niti nimam načrta, kam grem, ampak se rajši spotikam ob stvari, ki mi prekrižajo pot. Fotografije, ki jih naredim v teh okoliščinah, odražajo moje počutje oz. stanje mojega uma, ki je miren, organiziran, barvit … Ta serija je moje ljubezensko pismo temu počutju in pusti pokrajini – puščavi.”

Fotograf nadaljuje: “Presrečen sem in zelo počaščen, da sem bil izbran v ožji izbor v profesionalni kategoriji Pokrajina na 2017 Sony World Photography Awards. Biti izbran med več kot 110.000 prijavljenimi je več kot neverjetno. To je potrditev, da nekaj delam prav, in ker sem pri svojem delu zelo samokritičen, to predstavlja zelo veliko moralno spodbudo. Zelo se veselim novega ustvarjanja v 2017. “

 

Kužnik se bo zdaj potegoval za zmago v profesionalni kategoriji Pokrajina in za prestižni naslov fotografa leta na Sony World Photography Awards. Zmagovalci bodo znani v četrtek, 20. aprila, nagrade pa vključujejo najnovejšo Sonyjevo digitalno fotografsko opremo, pot na podelitev nagrad v London in 25.000 USD.

Fotografovo delo bo na ogled, poleg fotografij drugih fotografov iz ožjega izbora, pohvaljenih in zmagovalnih del, na razstavi Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 od 21. aprila do 7. maja.

Dodatna pohvala

Sodniki na Sony World Photography Awards so med top 50 uvrstili tudi delo slovenskega fotografa Aleša Komovca, in sicer v odprti kategoriji Narava. Pohvaljena fotografija z naslovom Chestnut Avenue je bila posneta v Karlinu, enemu najbolj fotografiranih krajev v češki regiji Južna Morava.

Sony World Photography Awards

Nagrade vsako leto predstavljajo najboljše na področju svetovne sodobne fotografije, ujete v objektiv v zadnjem letu in uvrščene v katero od naslednjih kategorij: profesionalne in odprte, mladinska in študentski fokus. Fotografi iz 49 držav potrjujejo mednarodno privlačnost nagrad in edinstveno možnost natečaja predstaviti najboljša dela fotografov iz vseh koncev sveta na resnično globalni ravni. Fotografe iz nadaljnjih 11 držav najdemo na seznamu pohvaljenih.

V vsakem od štirih sklopov kategorij so dela ocenjena anonimno, ocenjujejo pa jih mednarodno priznani strokovnjaki iz te industrije, ki jih je izbrala World Photography Organisation. Za celoten seznam sodnikov za leto 2017 kliknite tukaj.