Razlika med dobrim in odličnim fotografom je v tem, kako uporabljata svetlobo. Dober fotograf zna postaviti pravilno kompozicijo, dobro postaviti aparat in zajeti motiv iz edinstvene perspektive, posneti dogodek in pričarati vzdušje. Odličen pa vse to naredi še v pravi svetlobi. Svetloba je vedno prisotna, zato je včasih niti ne opazimo in ne upoštevamo; fotografiramo, ne da bi pomislili o kakovosti svetlobe. Toda izplača se, dosegli bomo sijajne rezultate.

tulips_in_the_morning_light_by_jackietran-d4xt63r

Naravna in umetna svetloba

Obe kategoriji svetlobe imata različne lastnosti. Naravna svetloba je običajno sončna, za naravno smatramo tudi svetlobo plamenov, meseca in zvezd. Naravna svetloba je zjutraj bolj difuzna, sence so mehkejše, svetloba sveč je močno oranžna, svetloba meseca je hladna.

Umetno svetlobo proizvaja običajno elektrika, tudi ta je zelo različnih lastnosti, fluorescentna je dosti bolj hladna kot svetloba navadne žarnice. Luči v studiu naj bi posnemale sončno svetlobo. Natančno poznavanje svetlobe je cela znanost, dober fotograf pa naj bi poznal vsaj osnovne karakteristike.

tumblr_loa7b1f9Sq1qgdm2d

 Značilnosti svetlobe

Vsi smo že slišali za izraza »trda« ali »mehka« svetloba; imeni že sami povesta o lastnostih, torej trda svetloba daje trde sence in obratno. Trdo svetlobo proizvede majhen, direkten svetel vir, objekt je osvetljen samo z ene strani. Mehka svetloba prihaja od večjega ali delno zakritega vira, prihaja z več strani in iz različnih kotov. Odbita svetloba je mehka, prav tako oblaki omehčajo sončno svetlobo.

Trda svetloba daje močne kontraste, svetla področja in črne sence. Je omejeno uporabna, morda za prikaz strukture materiala ali poudarjenega vtisa opoldanske vročine.

A portrait of a man under a special light

Mehka  svetloba  je  mnogo  bolj  uporabna,  daje  lepši  razpon  barvnih  tonov  in  prikaže  več podrobnosti v senci. Jutranja in večerna svetloba sta mehki, polni toplih barv.

tumblr_nj01toUdwT1qlpz8eo1_1280

Svetloba ni nikoli povsem enakomerna, ravna, tudi če ne morete videti senc. Tudi na popolnoma oblačen dan je potrebno paziti na kot svetlobe, poskušajte se izogniti fotografiranju direktno proti svetlobi.

Prizori primerni za direktno svetlobo:

  • Pokrajine fotografirajte zgodaj zjutraj, sence dodajo strukturo planinam, prikažejo globino prostora,
  • tihožitja – direktna svetloba prikaže detajle in igro senc. Poseben primer je fotografiranje hrane, ki je neprivlačna v razpršeni svetlobi, paziti je na pravilno barvno temperaturo – modro meso je odvratno,
  • silhuete so izrazite, če fotografirate proti soncu. Sončni zahodi v indirektni svetlobi izgubijo vso svojo barvitos

Prizori primerni za indirektno svetlobo:

  • Portreti – svetloba naj osvetli obe strani obraza, izogibajte se trdim senc Izjema je, če želimo poudariti starost, gube,
  • makro fotografija, oblačen  dan  je  odličen  za  fotografiranje  rastlin  in  druge  bližinske posnetke,
  • proizvodi, tehnična fotografija zahteva mehko, posredno svetlob