KORAK ZA KORAKOM
Pokazali vam bomo, kako ustvariti retro učinek cianotipije ter čudovito zabrisan rob s pomočjo Lightrooma

KAJ POTREBUJETE
Lightroom 5

KAJ SE BOSTE NAUČILI TOKRAT
Kako uporabiti učinke za prilagoditev tonov in barv, da posnemate videz cianotipije; kako z modulom Print dodati učinek, pri katerem je rob zabrisan s čopičem

VZELO VAM BO LE
10 minut

DCM148.ps_lightroom.cyanotype_before

Današnji fotoaparati nudijo jasnost slik, ki se nikoli prej ni mogla doseči, toda tudi pomanjkljivosti in hibe imajo svoj čar. To je morda razlog, zakaj je staranje novih posnetkov trenutno takšen trend. Kot je razvidno iz vedno večje priljubljenosti aplikacij, kot je Instagram, je dodajanje retro učinkov in fi ltrov na višku priljubljenosti. Če bi radi imeli več nadzora, kot ga omogočajo aplikacije na pametnih telefonih, lahko v Lightroomu ustvarite retro učinke na več načinov. Ne nudi le niza različnih orodij za dodajanje barve in spremembe tonov, temveč vam omogoča, da na hitro ustvarite in uporabite pred nastavitve. Tako lahko svoje po meri narejene  retro učinke uporabljate na katerem koli posnetku le s klikom na gumb. Na voljo je celo nekaj v naprej pripravljenih retro učinkov.

POGLOBIMO SE V MODRINO
S prednastavitvijo Cyanotype lahko dosežemo le omejen učinek, zato moramo narediti nekaj manjših popravkov tonov in dodati prilagoditev+ Tone Curve, da ustvarimo globlje, izrazitejše modre tone. Prav tako bomo uporabili Radial Filter, da omehčamo robove posnetka. (Če nimate Lightrooma 5, lahko enak učinek dosežete s čopičem Adjustment.) Na koncu bomo dodali še lep zabrisan rob. To storimo s koristnim trikom s pomočjo nastavitev Identity Plate v modulu Print.

Spoznajte terminologijo Prednastavitev Cyanotype
Cijanotipija je bila odkrita leta 1842, le tri leta po izumu fotografije. Ta postopek ima veliko vnetih ljubiteljev in se ga splača lotiti, če vam uspe nabaviti ustrezne kemikalije. Fotografije se naredijo na sončni svetlobi s pomočjo raztopine, občutljive na UV- svetlobo, bodisi z osvetlitvijo negativov, ki so enake velikosti  kot papir bodisi s fotogrami, ki jih naredite s predmeti zanimivih oblik. Rezultat je čudovita, globoko modra fotografija, ki ima pogosto prekrasne neravne robove.

1. Uporabite prednastavitev Cyanotype
Pojdite v modul Library, izberite posnetek, ki je podoben našemu, in kliknite Import. Pojdite na modul Develop. Pojdite v okno Preset na levi strani in v prednastavitvah Lightroom B&W Toned Presets poiščite prednastavitev Cyanotype. Pojdite v okno Basic na desni in Exposure nastavite na +1,20 in Contrast na +45.

DCM148.ps_lightroom.Step01

2. Povečajte intenzivnost modrih tonov
Pojdite v okno Tone Curve in kliknite polje Point Curve. Kliknite spustni meni Channel in izberite Blue. Na modri diagonalni krivulji naredite točko blizu dna in jo povlecite navzgor, da dodate modro barvo. Nato naredite drugo točko blizu sredine in jo povlecite navzdol.

DCM148.ps_lightroom.Step02

3. Obrežite posnetek
Primite orodje Crop v orodni vrstici Toolbar. Pritisnite in držite tipko Shift, hkrati pa povlecite od zgornjega desnega kota bližje k obrazu. Nato primite orodje Radial Filter iz orodne vrstice in okoli obraza naredite krog. V nastavitvah za orodja na desni Clarity nastavite na -73 in Sharpness na -100.

DCM148.ps_lightroom.Step03

4. Nastavite papir
Pojdite na modul Print. Kliknite gumb Page Setup na desni spodnji strani in nato velikost papirja nastavite na A4 in označite Landscape. Nato pojdite v okno Layout Style na desni in označite Zoom to Fill ter štiri drsnike Margins povlecite na levo, dva drsnika Cell Size pa na desno.

DCM148.ps_lightroom.Step04

5. Dodajte predlogo Identity
Pojdite v okno Page na desni in označite Identity Plate. Kliknite na majhno ikono s puščico v kotu predoglednega okna Identity Plate in izberite Edit. V urejevalniku Identity Plate Editor označite Use a Graphical Identity Plate ter kliknite Locate File. Naložite datoteko brushed_border. png. Označite Use Anyway in kliknite OK.

DCM148.ps_lightroom.Step05

6. Spremenite velikost predloge
Okvir s predlogo povlecite, da spremenite velikost nad posnetkom. Prilagodite drsnika Cell Size v oknu Layout,če bi radi spremenili velikost posnetka. Ko ste zadovoljni, pojdite v okno Print Job in nastavite na Print to JPEG File in nato kliknite gumb Print to File ter shranite posnetek.

DCM148.ps_lightroom.Step06

NASVET
“V Lightroomu boste zlahka ustvarili svoje retro robove, toda prav tako boste potrebovali Photoshop ali Elements. Preprosto naredite plast, zapolnjeno z belo, nato pa z orodjemEraser ali Layer Mask naredite osrednji del prosojen. Eksperimentirajte s različnimi konicami čopičev in ustvarite različne ustvarjalne učinke. (Mi smo uporabili čopič Wet Media.) Ko končate, skrijte vse ostale plasti in datoteko shranite kot PNG, ki je format, ki ohranja prosojnost.”