Novice

Če tvoje fotografije niso dovolj dobre, nisi dovolj blizu.
»If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough.«
Robert Capa

Galerija Cankarjevega doma bo od 5. aprila do 27. avgusta gostila retrospektivno razstavo Roberta Cape, legendarnega vojnega fotografa in portretista izjemnih osebnosti prve polovice 20. stoletja.

Nedvomno eden najpomembnejših vojnih fotografov vseh časov je zapustil več kot sedemdeset tisoč negativov, ki pomenijo enkraten pogled na razburljivo zgodovino 20. stoletja. Rojen je bil leta 1913 v Budimpešti (kot Endre Friedmann). Leta 1933 je prišel v Pariz, kjer se je spoznal z Andrejem Kerteszem, Davidom Seymourjem in Henrijem Cartier-Bressonom. Sledila so številna potovanja po vojnih žariščih, od Španije (1936–39) do Vietnama, kjer je leta 1954 umrl, ko je med fotografiranjem stopil na mino.

Retrospektiva v Cankarjevem domu bo obsegala 97 črno-belih fotografij s prizori ključnih dogodkov iz petih vojn, ki jim je s kamero sledil v svojem kratkem življenju: od španske državljanske, druge kitajsko-japonske, druge svetovne vojne z izkrcevanjem zaveznikov v Normandiji in osvoboditvijo Pariza, do arabsko-izraelskega konflikta ter prve vojne v Indokini. Na ogled bo tudi vrsta portretov njegovih prijateljev in umetniških kolegov, kot so bili Ernest Hemingway, William Faulkner, Henri Matisse in Pablo Picasso.

Capa je poleg Henrija Cartier-Bressona tudi eden najslavnejših ustanoviteljev pariške agencije Magnum, ki je začela delovati leta 1947. Razstavo posreduje ta pomembna fotografska agencija ob 70-letnici delovanja.

Kot del razstave bo v Galeriji CD predvajan tudi dokumentarni film Robert Capa: V ljubezni in vojni (režija/Anne Makepeace, ZDA, 2004), v katerem je režiserka upodobila življenje človeka brez korenin, ki je ljubil mir, pa je vseeno posnel številne slovite podobe vseh večjih svetovnih vojaških spopadov, od španske državljanske vojne do zgodnjih let vietnamske. Film bo 17. in 18. marca na ogled tudi na 19. Festivalu dokumentarnega filma.

Odprtje razstave bo v sredo, 5. aprila 2017, ob 20. uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma. Razstavo bo odprla Andrea Holzherr, direktorica globalnega razstavnega programa Magnum Photos. Z nami bo tudi Joco Žnidaršič, doajen slovenskega fotožurnalizma, prejemnik več kot petdesetih domačih in tujih nagrad in priznanj za svoje delo ter prvi prejemnik nagrade World Press Photo na Slovenskem.

Ljudje na ulici, obdani s porušenimi stavbami, Berlin, avgust 1945 © Robert Capa International Center of Photography Magnum Photos

Ljudje na ulici, obdani s porušenimi stavbami, Berlin, avgust 1945
© Robert Capa  International Center of Photography  Magnum Photos

Vodenja in spremljevalni program v Cankarjevem domu

Ob rednih četrtkovih javnih vodenjih po razstavi bodo kot gostje s komentarji nastopili:
13. aprila ob 17. uri: Srdjan Živulović, fotograf agencije Reuters in dobitnik Pulitzerjeve nagrade 2016
20. aprila ob 17. uri: Borut Krajnc, fotograf tednika Mladina
4. maja ob 17. uri: Jure Eržen, fotograf časnika Delo
11. maja ob 17. uri: Meta Krese, novinarka in fotografinja

Torek, 18. aprila., ob 20. uri v Kosovelovi dvorani
Predavanje
Komu pripada Capa?
Predava: Eva Fisli, kuratorka v Madžarskem narodnem muzeju
Predavateljica bo predstavila Capovo kulturno dediščino, blagovno znamko in fotografsko zapuščino.

 Okrogli mizi
Vojni poročevalec – poklic, stroka, poslanstvo

Ponedeljek, 29. maja, ob 20.00 v Klubu CD
Predvideni sodelujoči*: Boštjan Videmšek, Ervin Hladnik Milharčič, Matic Zorman, Boštjan Slatenšek, Erik Valenčič, Jure Eržen, Matej Leskovšek ter moderator Ali Žerdin

Petek, 2. junija, ob 20.00 v Kosovelovi dvorani
Predvideni sodelujoči*: Remy Ourdan, Laurent van der Stockt, dr. Anthony Feinstein in moderator Alain Mingan, predsednik organizacije Novinarji brez meja

*Zaradi narave dela sodelujočih se seznam lahko spremeni.

Od 4. aprila do 7. maja
Prvo preddverje
LIKOVNI KRITIKI IZBIRAJO
Predstavitev znanega slovenskega fotoreporterja.
izbor: TATJANA PREGL KOBE
avtor:  JURE ERŽEN
V sodelovanju s Slovenskim društvom likovnih kritikov
Prost vstop

Spremljevalni program v Galeriji Photon

Od 7. aprila do 19. maja
Razstava
CLOSE ENOUGH? DOVOLJ BLIZU? – 70 LET MAGNUMA
Razstava z naslovom Close Enough? Dovolj blizu? v Galeriji Photon prinaša izbor šestdesetih del iz bogate zgodovine Magnuma, vključno z nekaterimi ikoničnimi podobami velikih imen zgodovine fotografije, od Herberta Lista, Brucea Davidsona, Elliota Erwitta, Wernerja Bischofa, Martina Parra in Roberta Cape.

http://photon.si/

Spremljevalni program v Kulturnem centru Veleposlaništva Madžarske, Balassijevem inštitutu

 Od 6. aprila do 2. junija
Razstava
Pred Capo in po njem – Fotografije madžarskih vojnih fotografov pred stotimi leti in danes
Fotografije Prva svetovna vojna, predstavljene s pomočjo digitalnega fotoarhiva Fortepan, ter fotografije Istvána Bielika, posnete v Siriji, Sándora Csudaia, posnete v Ukrajini, Veronike Dévényi, posnete v Afganistanu, in Gyule Sopronyija, posnete v Libanonu.

http://www.ljubljana.balassiintezet.hu/sl/

70-letnica delovanja agencije Magnum Photos

Agencija Magnum Photos je bila ustanovljena leta 1947, dve leti po koncu druge svetovne vojne. Svoj obstoj dolguje štirim fotografom, Henriju Cartier-Bressonu, Robertu Capi, Georgeu Rodgerju in Davidu »Chimu« Seymourju, ki so Magnum ustvarili po svojih merilih. Agenciji Magnum sta enako pomembna motiv fotografije in način njegovega prikaza.
Magnum se je s sedežema v Parizu in New Yorku (danes ima uredništvi še v Londonu in Tokiu) radikalno odmaknil od konvencionalne medijske prakse svojega časa: najprej s svojo sestavo združenja v lasti članov fotografov in zatem z zahtevo, da z avtorskimi pravicami v celoti razpolagajo fotografi sami.
Magnum Photos je fotografom podelil neodvisnost, ključni pogoj za sprejetje naročila. Izbor in dolžina reportaže, selekcija fotografij, lastništvo negativov, avtorske pravice in nadzor nad distribucijo – te odločitve ob uveljavljanju avtorstva dela sprejemajo sami.
Pridobivanje novih članov, ki bi dosledno delovali po načelih agencije, je zahteven postopek. Kandidatova poskusna doba, med katero agencija spremlja njegovo delovanje pred prejemom članstva in navsezadnje solastništva delnic, traja od štiri do osem let.
Vse navedeno priča o edinstvenosti agencije, tako glede fotografskega sloga kot tudi doslednosti in vztrajnosti pri njenem poslanstvu dokumentiranja in obveščanja.
Čeprav je proces dolg in večplasten, agenciji Magnum omogoča toliko številnih pristopov k resničnosti, kot je avtorjev.

Pablo Picasso in Francoise Gilot, Golfe-Juan, Francija, avgust 1948 © Robert Capa International Center of Photography Magnum PhotosPablo Picasso in Francoise Gilot, Golfe-Juan, Francija, avgust 1948
© Robert Capa  International Center of Photography  Magnum Photos

Vstopnina na razstavo v Cankarjevem domu

5, 3* EUR
Predšolski otroci: brezplačno
Družinska vstopnica: 12 EUR (največ dva odrasla in trije otroci/mladi do 25 let)
Cena vstopnic (predavanje, okrogli mizi): 5, 3* EUR
(*za mlajše od 25, starejše od 65 let in upokojence)

V sodelovanju z zavodom Photon.

Pokroviteljica razstavnega programa v Galeriji CD: Pivovarna Laško d.d.