Novice

 

Od blizu in daleč z najbolj ogroženimi vrstami živali na svetu.
Redek pogled na 101 najbolj ogroženo žival, prikazano s pomočjo Sonyjeve osupljive serije fotografij divjine.

– Fotografi motivov iz divjine iz vse Evrope so ujeli neverjetne posnetke najbolj ogroženih živali v njihovem naravnem okolju s pomočjo Sonyjevega fotoaparata RX10 III, zahvaljujoč tihemu delovanju zaklopa in super-telefoto objektivu z razširjenim zoomom.
– Čudovite živali, med drugim tudi evropskega bizona ali zobarja; na sveti jih živi le še okoli 3200, povezuje umestitev na t.i. rdeči seznam IUCN (Mednarodne zveze za ohranjanje narave in naravnih virov) ogroženih rastlinskih in živalskih vrst na svetu.
– Ptice, kot je na primer atlantski mormon, so bile v letu 2015 razglašene za »ranljive«, njihova številčnost pa se hitro zmanjšuje. Za ptička, ki je videti, kot da nosi »smoking«, je prihodnost zastrašujoča. V zadnjih trideset letih je populacija upadla za 30-49 %.Sony in Evropsko združenje za ohranjanje narave in naravnih virov (EOCA) sta se povezala z namenom ustvariti serijo fotografij, ki prikazujejo tudi tiste živali, ki jih morda nikoli ne bomo imeli možnosti videti od blizu v njihovem naravnem okolju.
– Denimo, največji rastlinojedec v Evropi, evropski bizon ali zobar, je zadnjih dveh desetletjih le za las ušel izumrtju.

 • To pomlad so fotografi motivov iz divjine iz vse Evrope – britanski fotograf in zmagovalec natečaja za fotografa leta Evropskega divjega življenja v letih 2014 in 2016, Sam Hobson, nagrajeni finski fotograf divjine Lassi Rautiainen, fotograf narave iz Španije Javier Alonso Huerta, fotograf narave Gustav Kiburg in fotograf Markus P. Stähli iz Švice – zajeli osupljive fotografije živali v njihovem naravnem okolju, kar jim je omogočil neverjetno širok razpon zooma kompaktnega fotoaparata Sony RX10 III.

  »Redko« zbirko fotografij sestavljajo upodobitve nekaterih najredkejših sesalcev in ptičev na svetu, kar predstavlja Sonyjevo nenehno zavezo k ohranjanju in podpori zaščite divjih živali. Sony se je povezal z Evropskim združenjem za ohranjanje narave in naravnih virov (EOCA), ki financira tovrstne projekte po vsem svetu.

  Sam Hobson, fotograf leta Evropskega divjega življenja, je ujel tudi posnetke rosomaha, ki očitno ni le lik iz velikih zaslonov, temveč redka vrsta z le 2260 predstavniki, naseljenimi v Evropi. Čeprav so na rdečem seznamu IUCN označeni kot najmanj ogrožena vrsta, pa je opaziti velik padec v njihovi številčnosti v zadnjem desetletju.

  Yann Salmon Legagneur, vodja produktnega marketinga Digital Imaging za Sony Evropa, je ob tem dejal: »Počaščeni smo, da lahko pokažemo zbirko izjemnih fotografij tako lepih in redkih živali, ki jih je mogoče najti ravno na območju Evrope. Sony RX10 III z objektivom s širokim zoomom razpona 600mm oziroma super-telefoto objektivom in izjemno tihim delovanjem zaslonke zagotavlja, da divjih živali ne zmotimo v njihovem naravnem okolju.«

  Catherine Savidge, generalna direktorica Evropskega združenja za ohranjanje narave in naravnih virov (EOCA), je ob tem dejala: »S tovrstnim fotografiranjem smo sposobni deliti fotografije teh čudovitih živali v njihovem naravnem okolju s tistimi, ki jih sicer nikoli ne bi videli. V desetih letih je EOCA zbrala preko dva milijona evrov iz različnih virov industrije na prostem in znesek v celoti namenila projektom za ohranjanje ogroženih vrst v 41 različnih državah. Delo s Sonyjem nam omogoča, da čim širše prikažemo plemenit cilj, ki stoji za našim delovanjem.«

   Fotoaparat Sony RX10 III je idealen spremljevalec profesionalnih in ljubiteljskih fotografov življenja v divjini.