Novice

Krog življenja

Večkrat nagrajeni fotograf Chris Schmid je v objektiv ujel neverjetne prizore afriške divjine, ki prikazujejo kruto realnost preživetja v naravi.

  • Fotograf Chris Schmid se je podal na fotografsko odpravo po slanih prostranstvih Namibije.
  • Projekt je bil del Chrisovega dokumentarca Preživeli v Afriki (The African Survivors), v katerem je fotografiral in snemal ogrožene živalske vrste po vsej Afriki ter primerjal, kako se enake živali različno vedejo v različnih okoljih.
  • Čarobno lepoto divjine je dodatno obogatil objektiv Sonyjeve fotokamere RX10 III, ki z goriščnico 24-600mm oziroma 25x super-telefoto povečavo omogoča zajem neverjetnih detajlov.

Chris Schmid: Krog življenja

Od sledenja črnemu nosorogu, do redkih prizorov puščavskega risa in ponosnih levov, ki zasledujejo svoj plen – serija izjemnih fotografij gledalcu prikaže vso lepoto za življenje neprijazne divjine.

Chris Schmid, v Švici rojen in večkrat nagrajen fotograf, je neverjetno serijo fotografij posnel decembra. To je čas v letu, ko je vreme dokaj spremenljivo, kar predstavlja tako izziv, kot tudi izjemno priložnost za upodobitev afriške divjine.

Chris fotografom svetuje:

  • Zagotovite si dobrega vodiča, saj bo vaš neprecenljiv pomočnik.
  • Pripravite se na zgodnje vstajanje, da se boste lahko priključili skupini živali in bodite pripravljeni na čakanje. Levi spijo tudi do 20 ur na dan, zato morate biti pozorni in ves čas v pripravljenosti s fotoaparatom, da ujamete trenutek, ko bodo budni.
  • Enostaven nasvet, ki vam bo omogočil čudovite in tudi nepričakovane posnetke. Tudi če ves dan sledite gepardom in levom, a se nič ne zgodi, ne obupajte. Sledite jim še naprej, saj bodo morda šli v lov za plenom naslednji dan.
  • Poskrbite za hidracijo in pijte veliko vode. Splošen nasvet pravi, da spijte liter vode vsake tri ure.
  • Uporabljajte filtre za objektiv. Narava, sploh afriška, je neizprosna, zato so filtri nepogrešljiva in učinkovita zaščita za leče.

Večkrat nagrajeni fotograf Chris Schmid je še dejal: »Fotografiranje narave v Namibiji me je navdušilo. Kako so živali prilagodile svoje vedenje, da so sposobne preživeti, je čudovita fotografska zgodba. Rastlinje in voda so v tako suhih krajih zelo omejeni, zato se skupine živali večkrat ločijo in samostojno iščejo naslednji vir hrane. Ker pa je tudi malo mest, kamor se lahko zatečejo, je to okolje zanje zelo smrtonosno.«

»Fotografiranje v tako neizprosnem okolju prinaša mnoge izzive. Zelo velika težava je prah. Na drugi strani pa prostrane širjave pomenijo, da lahko vidite zelo daleč, zato je nujno imeti dober teleobjektiv. Na Sony RX10 III sem se v tem zahtevnem okolju lahko zanesel. Navdušujoče hitro samodejno ostrenje in velik razpon goriščnice sta bila ključna za fotografiranje v divjini.«

»Ko sem prišel iz oči v oči z redkimi živalmi, sem moral hitro odreagirati, da nisem zamudil posnetka. Pri tem mi je zelo pomagalo tiho delovanje zaklopa. A ne samo to. Objektiv s 600mm in zaslonko F4 bi ponavadi pomenil veliko dodatno težo, ki bi jo moral prenašati naokrog. Toda zahvaljujoč temu, da je tukaj vse vgrajeno v samo fotokamero, je bilo vse skupaj veliko enostavneje.«

2

Yann Salmon Legagneur, vodja produktnega marketinga Digital Imaging za Sony Evropa, je dodal: »RX10 III je idealen spremljevalec profesionalnih in ljubiteljskih fotografov v naravi. Chrisova zbirka fotografij iz afriške divjine prikazuje, česa vse je ta fotokamera z vgrajenim objektivom sposobna. Zahvaljujoč 24-600mm super-teleobjektivu in tihemu delovanju zaklopa se čudovite živali med fotografiranjem ne vznemirijo.«

Fotokamera Sony RX10 III je že na voljo pri prodajalcih.