Novice

Razglasili dobitnike nagrad največjega svetovnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2017

  • Belgijski fotograf Frederik Buyckx je prejel častni naziv »fotograf leta« in osvojil nagrado v znesku 25.000 ameriških dolarjev za najboljšo serijo fotografij.
  • Nagrado za najboljšo posamezno fotografijo je prejel ruski fotograf Alexander Vinogradov.
  • Še deset drugih fotografov je prejelo priznanja za svoja dela v profesionalnem tekmovanju.
  • Martin Parr prejel častno nagrado za izjemen prispevek k fotografiji.
  • Zmagovalne fotografije bodo na ogled od 21. aprila do 7. maja 2017 v Somerset House v Londonu.

Zmagovalna serija fotografij, ki jih je posnel Frederik Buyckx, nosi naslov »Snežni vihar« (Whiteout) in prikazuje transformacijo narave ob prihodu zime. Sodniki so Buyckxovo delo označili kot ‘čudovito’ in izrazili upanje, da bodo njegove fotografije tudi druge spodbudile k fotografskemu prikazu pomena in lepote tistega, kar je vsak dan prisotno v našem življenju. Ocenjevalce, ki so bili pred zahtevnim izzivom izbire najboljše serije fotografij, so prepričali lepota, obseg in trud, vložen v Buyckxovo zmagovalno delo.

Frederick Buyckx_Fotograf leta 2017, Sony World Photography AwardsFoto: Frederick Buyckx/Sony World Photography Awards

Na natečaj je prispelo več kot 227.000 fotografij iz 183 držav, s čimer gre za največji svetovni fotografski natečaj. Zmagovalni in ožji izbor fotografij bo na ogled od 21. aprila do 7. maja v Somerset House v Londonu, skupaj z redkimi fotografijami britanskega fotografa Martina Parra, prejemnika nagrade za izjemen prispevek v fotografiji.

Vodja ocenjevalcev natečajnih fotografij Zelda Cheatle je o fotografijah Frederika Buyckxa dejala: »Izbrala sem serijo pokrajinskih fotografij, da se lahko vrnemo k bistvu opazovanja v fotografiji. Pokrajinska fotografija je pogosto spregledana, a nosi bistvo našega obstoja. To so čudovite fotografije, ki jih je napravil zavzet fotograf, da lahko uživamo v njih. Upam, da bo ta nagrada spodbudila še veliko drugih fotografov, da napravijo fotografije, ki ne prikazujejo samo trenutkov življenja v teh težkih časih, temveč zajemajo tudi veselje in lepoto v prav vsakem okolju.«

Slavnostna razglasitev zmagovalca natečaja in podelitev nagrade v višini 25.000 ameriških dolarjev je potekala v Londonu. Udeležili so se je številni mednarodni fotografski strokovnjaki. Poleg razglasitve zmagovalcev profesionalnega dela natečaja so na istem dogodku podelili tudi nagrade odprtega, mladinskega in študentskega tekmovanja. Za vse nagrajene fotografe je bil na podelitev v London organiziran letalski prevoz, kot nagrado pa so prejeli najnovejšo Sonyjevo digitalno fotografsko opremo.

Natečaj Sony World Photography Awards, ki letos praznuje že 10. obletnico, vsako leto prepoznava in nagrajuje najboljše sodobne fotografe preteklega leta. Udeležijo se ga lahko vsi fotografi. Uveljavil se je kot pomembna avtoriteta na fotografskem področju, podeljene nagrade pa imajo moč, da oblikujejo karierne poti fotografov z zmagovalnega seznama in ožjega izbora. Fotografije za natečaj Sony World Photography Awards 2018 bo mogoče poslati od 1. junija 2017 dalje.

Scott Gray, izvršni direktor World Photography Organisation, je dejal: »Posebej ponosen sem na letošnji izbor »fotografa leta«. V mnogih primerih je enostavno posneti fotografijo, ki šokira, po drugi strani pa je izjemno težko zajeti prefinjeno eleganco, ki je resnično čudovita in fotografijo kot medij prikazuje v najlepši luči.«

FOTOGRAF LETA – FREDERIK BUYCKX, BELGIJA

Fredrik Buyckx, rojen leta 1984, je samostojni fotograf za belgijski časnik De Standaard. Njegove fotografije so bile že večkrat mednarodno prikazane in nagrajene, nazadnje so bile uvrščene v ožji izbor natečaja ZEISS Photography Award.

Zmagovalno serijo fotografij »Snežni vihar« (Whiteout) je posnel v odročnih predelih Balkana, Skandinavije in osrednje Azije, kjer ljudje pogosto živijo odmaknjeno in v tesnem stiku z naravo. Buyckx pojasnjuje: »Ko pride zima inzačneta prevladovati sneg in led, se zgodi posebna transformacija narave, v kateri se morajo ljudje in živali spopasti z ekstremnimi vremenskimi razmerami. Ta serija raziskuje boj proti izginjanju.«

ZMAGOVALCI IN FINALISTI PROFESIONALNE KATEGORIJE

Strokovna žirija mednarodnih ocenjevalcev je bila pred nalogo izbrati najboljše serije fotografij (od 5 do 10 fotografij) v desetih profesionalnih kategorijah. Zmagovalci in finalisti so:

Arhitektura – zmagovalec: Dongni, Kitajska
2. mesto: Julien Chatelin, Francija / 3. mesto: Diego Mayon, Italija
1225_1893_Dongni-_China_Professional_Architecture_2017Foto: Dongni/Sony World Photography Awards

Konceptualno – zmagovalka: Sabine Cattaneo, Švica
2. mesto: Gao Peng, Kitajska / 3. mesto: Alexander Anufriev, Rusija

1235_1967_SabineCattaneo_Switzerland_Professional_Conceptual_2017Foto: Sabine Cattaneo/Sony World Photography Awards

Sodobni izzivi – zmagovalec: Tasneem Alsultan, Savdska Arabija
2. mesto: Li Sony, Kitajska / 3. mesto: Lorzenzo Maccotta, Italija

1263_9_2245_TasneemAlsultan_SaudiArabia_Professional_ContemporaryIssues_2017Foto: Tasneem Alsultan/Sony World Photography Awards

Aktualni dogodki in novice – zmagovalec: Alessio Romenzi, Italija
2. mesto: Joe Raedle, ZDA / 3. mesto: Ivor Prickett, Irska

1275_3337_AlessioRomenzi_Italy_Professional_CurrentAffairsNews_2017

Foto: AlessioRomenzi/Sony World Photography Awards

Vsakdanje življenje – zmagovalka: Sandra Hoyn, Nemčija
2. mesto: – Christina Simons, Iceland / 3. mesto: Alice Cannara Malan, Italija

The Longings of the Others

Foto: Sandra Hoyn/Sony World Photography Awards

Pokrajina – zmagovalec: Frederik Buyckx, Belgija
2. mesto: Kurt Tong, Združeno kraljestvo / 3. mesto: Peter Franck
1473_1_3591_FrederikBuyckx_Belgium_ZEISSPhotographyAward_SeeingBeyond_2017Foto: Frederik Buyckx/Sony World Photography Awards

Naravni svet: Will Burrard-Lucas, Združeno kraljestvo
2. mesto: Ami Vitale, ZDA / 3. mesto: Christian Vizl, Mehika

1383_5_3079_WillBurrard-Lucas_UnitedKingdom_Professional_NaturalWorld_2017Foto: Will Burrard-Lucas/Sony World Photography Awards

Portret – zmagovalec: George Mayer, Rusija
2. mesto: Romina Ressia, Argentina / 3. mesto: Ren shi Chen, Kitajska

1411_4_3297_GeorgeMayer_RussianFederation_Professional_Portraitureprofessional_2017Foto: George Mayer/Sony World Photography Awards

Tihožitje – zmagovalec: Henry Agudelo, Kolumbija
2. mesto: Shinya Masuda, Japonska / 3. mesto: Christoffer Askman, Danska

1395_5_3175_HenryAgudelo_Colombia_Professional_StillLifeprofessional_2017Foto: Henry Agudelo/Sony World Photography Awards

Šport – zmagovalec: Yuan Peng, Kitajska
                     2. mesto: Eduard Korniyenko, Rusija / 3. mesto: Jason O’Brien, Avstralija                    1365_1_2911_YuanPeng_China_Professional_Sport_2017Foto: Yuan Peng/Sony World Photography Awards

ZMAGOVALEC ODPRTEGA TEKMOVANJA – ALEXANDER VINOGRADOV, RUSIJA

Fotografija z naslovom “Matilda” ruskega fotografa Alexandra Vinogradova je bila izbrana kot najboljša posamezna fotografija na svetu. Avtorju je poleg naziva fotografa leta v odprti kategoriji prinesla tudi nagrado v višini 5.000 ameriških dolarjev.

Vinogradov je ljubiteljski fotograf iz Moskve. Njegova zmagovalna fotografija je portret mladega dekleta, ki ga je navdahnil francoski film ‘Léon’. Fotografijo Vinogradova je strokovna žirija pod vodstvom britanskega novinarja in fotografa Damiena Demolderja izbrala 28. marca izmed desetih zmagovalnih fotografij odprtega tekmovanja.

883_1551_AlexanderVinogradov_RussianFederation_Open_PortraitsOpen_2017Foto: Alexander Vinogradov/Sony World Photography Awards

MLADA FOTOGRAFINJA LETA – KATELYN WANG, ZDA

Naziv mladega fotografa oz. fotografinje leta je prejela 16-letna dijakinja Katelyn Wang iz Los Angelesa v Kaliforniji. Na tekmovanju mladih fotografov lahko sodelujejo natečajniki stari od 12 do 19 let, razpisan motiv pa je ‘lepota’, ki ga morajo prikazati z eno samo fotografijo.

Zmagovalna fotografija, ki jo je posnela Katelyn Wang, nosi naslov »Na vrhu sveta« (On Top of the World) in je bila posneta nad jezerom Pehoé v narodnem parku Torres del Paine v Čilu. Ocenjevalce je prepričala s čudovito upodobitvijo pokrajine.

1331_2685_KatelynWang_UnitedStatesofAmerica_Youth_Beauty_2017Foto: Katelyn Wang/Sony World Photography Awards

ŠTUDENTSKA FOTOGRAFINJA LETA – MICHELLE DAIANA GENTILE, ARGENTINA

Naziv študentskega fotografa oz. fotografinje leta je prejela 21-letna Michelle Daiana Gentile s fotografske šole Escuela de Fotografía Motivarte v Argentini. Nagrado je prejela za neverjetno serijo fotografij z naslovom »Samo upanje« (Only Hope) ki je bila posneta v desetih dneh, ki jih je avtorica preživela z delavci v stari tovarni papirja v Argentini.

Na podelitvi nagrad je Michelle Daiana Gentile prejela Sonyjevo fotografsko opremo v vrednosti 30.000 evrov, namenjeno njeni izobraževalni ustanovi.

2113_4357_MichelleDaianaGentile_Argentina_StudentFocus_2017Foto: Michelle Daiana Gentile/Sony World Photography Awards

IZJEMEN PRISPEVEK V FOTOGRAFIJI – MARTIN PARR

Britanski fotograf Martin Parr je prejel častno nagrado za izjemen prispevek v fotografiji in sicer za njegov edinstven vizualni jezik in premikanje meja fotografskega medija.

Pred njim so častno nagrado za izjemen prispevek v fotografiji prejeli Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, RongRong & inri, Elliott Erwitt in Phil Stern.

197_851_MartinParrFoto: Martin Parr/Sony World Photography Awards

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS IN MARTIN PARR – 2017 RAZSTAVA IN KNJIGA

Vse nagrajene in fotografije iz ožjega izbora bodo na ogled od 21. aprila do 7. maja 2017 v Somerset House v Londonu. V razstavo je vključena tudi posebna zbirka redko videnih črnobelih fotografij z začetka kariere Martina Parra, skupaj z njegovimi najbolj ikoničnimi deli, knjigami in filmi.

Razstavo spremlja tudi knjiga zmagovalnih fotografij in fotografij iz ožjega izbora, ki jo je mogoče kupiti na spletnem naslovu www.worldphoto.org.