V novi številki

Naslovno fotografijo je Uroš Podlogar posnel kot del projekta Soča River in je bila narejena lani pozimi med fotografiranjem za članek Narodni parki, ki je bil objavljen v reviji National Geographic. Več o nastanku fotografije preberite v rubriki Zgodba o naslovnici.

SLOVENSKE FOTOGRAFSKE LEGENDE – mag. Meta Krese

Meta Krese

“Reportažo pripravljam sama le takrat, ko vem, da se bom na prizorišče lahko vračala; da enkrat kot novinarka zberem podatke, prisluhnem zgodbam in drugič kot fotografinja poskrbim za fotografije”, pravi mag. Meta Krese, reportažna in dokumentarna fotografinja.

Višja predavateljica na Oddelku za fotografijo Visoke šole za storitve in predavateljica na katedri za medijske in komunikacijske študije na Fakulteti za družbene vede, se je s fotografijo pričela spoznavati že v osnovnošolskem fotokrožku. Prejemnica novinarske nagrade Pisanje za srednjo in vzhodno Evropo za leto 2011 se največ posveča socialno angažiranim reportažam tako doma, kot tudi na tujih tleh. Je ljubiteljica analogne fotografije in pobudnica skupinske razstave Svet, kakršen pač je: fotografija – vest slovenske družbe.

INTERVJU – Sanja Tošić

Portret by Janez Volmajer

Primorka Sanja Tošić je po izobrazbi diplomantka likovne pedagogike, ki ustvarja na področju umetniške fotografije.

V zadnjem letniku študija je začutila potrebo po povezovanju s fotografskim medijem, zato se je vzporedno vpisala v višješolski študij fotografije v Sežani. Navkljub temu da je višjo šolo kasneje opustila, se je fotografiji strokovno posvetila, danes pa v svojih delih združuje slikarstvo, skulpture, fotografije in grafike.

Sanjina dela je opazil tudi raper Future, ki je leta 2015 album DS2 opremil z eno izmed njenih fotografij, med drugim pa je sodelovala s slovitim striparskim gigantom Marvelom in bila del kampanije Unleashprint za Canon Evropa.

TESTNA CONA – Sony RX100 V

ZPR-SONY-RX100-V-FRONTLEFT-EVF

Zaradi pametnih telefonov, ki so dodobra pretresli trg pri kupcih kompaktnih fotoaparatov, se morajo proizvajalci zelo truditi, da obdržijo zanimanje uporabnikov za svoje izdelke. Pri Sonyju ne tekmujejo s proizvajalci pametnih telefonov na trgu nizkocenovnih fotoaparatov. Njihovi kompaktni aparati so visokokakovostni proizvodi z vgrajeno najnovejšo tehnologijo, zato se fotografije, narejene z njimi, lahko primerjajo z najboljšimi DSLR-aparati.

Prvi aparat v Sonyjevi seriji, RX100, je prišel na trg že v letu 2012, nato so ga vsako leto nadgrajevali in dopolnjevali. In tako smo v teh dneh preizkušali že petega iz te serije, RX100 Mark V. Lahko, glede na kratko obdobje med posameznimi modeli, ta res ponudi kaj novega, revolucionarnega?

V 81. številki smo se posvetili tudi testom Nikona D5600, Canon modelov G3 X, G5 X, G7 X II ter G9 x, v roke smo vzeli Lumu Power svetlomer, se posvetili pokrajinski in makro fotografiji … Vse to in še več lahko preberete v tiskani ali digitalni obliki.