V novi številki

Naslovno fotografijo je Aljoša Videtič posnel v majhnem kraju na severu Francije. Po poročnem obredu in druženju na vrtu pred dvorcem so se gostje posedli za 30 metrov dolgo mizo sredi parka in tam uživali ob izbrani hrani in odličnem vinskem izboru. “V posnetek sem ujel ženina med začetnim nagovorom” nam je zaupal Aljoša, več podrobnosti o nastanku fotografije pa si preberite v rubriki Zgodba o naslovnici.

SLOVENSKE FOTOGRAFSKE LEGENDE – Jure Kravanja

“Rad spremljam moderno, sodobno fotografijo. Čeprav na prvi pogled ni lepa, je izraz časa, v katerem živimo. Po drugi strani žanrska fotografija daje veliko lepega. Oba skrajna pola sta mi všeč. V reportažni fotografiji se pokaže realnost, izrazna fotografija te opozori na probleme v družbi, v lepoti žanrske, modne in športne fotografije pa lahko preprosto uživaš”, pravi 56-letni Celjan Jure Kravanja.

Portret_Jure Kravanja_foto_Stane Jersic

Zanj dan brez fotoaparata ni »pravi« dan, komaj dobro desetletje svojega fotografskega ustvarjanja pa je lani okronal s Puharjevo nagrado za izredne ustvarjalne dosežke v fotografiji. Najvišje priznanje Fotografske zveze Slovenije je bilo za sociologa in pedagoga, ki pa je poklicno kariero oblikoval na čelu družinskega podjetja Inštalacije Kravanja, logično nadaljevanje tega, da je kmalu po vstopu v svet fotografije, v letih 2006 in 2007, že bil drugi najbolj uspešen razstavljavec v okviru FZS, v letih 2008 in 2009 pa je celo zasedel prvo mesto. Zadnja leta utira pot fotografiji kot diagnostičnemu, terapevtskemu in izraznemu sredstvu, saj je soustanovitelj Zavoda za fotografsko terapijo.

INTERVJU – Vanja Tanjšek

Vanja Tajnšek rada piše pesmi in uganke za otroke, redno ustvarja pesniški in fotografski blog, se »preganja« s psi na brezčasnih sprehodih, kuha in peče, slika in riše na svilo in platno … A ker z vsako podarjeno ali prodano sliko »odide tudi delček njene duše«, je bila fotografija zanjo prava rešitev.

VanjaTajnsek_Foto Milan Kuser

S serijo Vanja RAW se predstavlja na prvi samostojni razstavi, ki je še do 3. maja na ogled v Celjski kulturnici. Za fotografijami stojijo zgodbe, ki so zdaj predstavljene – posnetki niso ‘fiapovski’, veliko je posnetih kar s telefonom, a v sebi imajo veliko vsebine.

NOVOST ZA SLOVENSKE FOTOGRAFE – studijske luči Phottix INDRA!

Phottix je kitajsko podjetje, ki je v zadnjih nekaj letih razvilo zelo veliko novosti za fotografe. V lasti imajo kar 40 patentov, ki so jih razvili v zadnjih petih letih, prejeli so najvišje svetovno priznanje za tehnične dosežke v letu 2016 TIPA za svoja najnovejša produkta INDRA 500LC TTL in INDRA 350 TTL.

Naslovna velika

Obe studijski bliskavici sta namenjeni fotografom, ki delajo predvsem na terenu, vendar kljub temu potrebujejo dodatno razsvetljavo, saj sta v primerjavi s konkurenti izredno majhni in lahki. Poleg tega imata oba tipa, INDRA 500 LC TTL in INDRA 350 TTL, vgrajen radijski sprejemnik Odin za Nikonove, Canonove ter Sonyjeve fotoaparate.

TESTNA CONA – Nikon P900 : B700 : A900, Canon EOS M6, Fujifilm X-T10 : X-T20, Sigma SD Quattro H, Samyang Premium MF 14 mm f/2.4, MF 85 mm f/1.2 in Sony Action Cam FDR-X3000.

Testirali smo tudi šest polaroidnih fotoaparatov in opravili mini test pametnih telefonov, obširneje pa smo se posvetili novem Huawei P10 Plus, ki je prišel v prodajo ravno v teh dneh.

colorSlide1Mobi

Poleg tega pa smo se v 82. številki dotaknili tudi zaključka prve četrtine natečaja Fotograf leta 2017: Štirje letni časi, v portfelj bralca povabili Andrejo P. Jezernik, s pomočjo Ulle Wolk zapisali 10 zapovedi boudoir fotografiranja ter v digitalni temnici poustvarili učinek “tilt-shift” objektiva. Da vam na tem mestu ne izdamo vsega vas vabimo, da vse to in še več preberete v tiskani ali digitalni obliki.