NoviceV novi številki

Za tokratno naslovnico revije je poskrbel Aleš Krivec, fotograf z Jesenic, ki je mojster zlasti v fotografiranju narave. Posnetek, ki vabi v zimsko naravo, je nastal tik pred začetkom pomladi, ko smo v letu 2016 dobili še zadnjo pošiljko snega. »V sredogorju ga je zapadlo kar nekaj in temperature so se spustile krepko pod ničlo. Vrhovi Karavank so znani po močnih vetrovih, ki drevesa pozimi spremenijo v ledene kipe. Odpravil sem se na Struško planino v iskanju ledenih mož,« pravi Aleš Krivec, ki je takrat na vrhu Struške planine opazil, da ni sam. V snežno beli pokrajini je užival tudi border Matej Čebašek s svojim psom. »Barve so se ob prihajajočem zahodu začele hitro spreminjati. Opazil sem, da border Matej in njegov kuža prihajata, da bi se ob sončnem zahodu spustila v dolino. Seveda sem priložnost moral izkoristiti in fotografirati, kako odhajata v ledeni zahod. A preden sta ‘odjezdila’ v dolino, sta mi še pozirala. Atmosfera je bila res fantastična. Mirna in ledena.«

SLOVENSKE FOTOGRAFSKE LEGENDE – Vasja Doberlet

foto Borut Peterlin - Mokri kolodij Kranj sept 2015

V letu 2018 bo minilo natančno pol stoletja, kar se je Vasja Doberlet (1946) resneje začel ukvarjati s fotografijo in bil z enim izmed svojih posnetkov tudi že na prvi razstavi v Zagrebu. Rojen Ljubljančan je kot inženir elektrotehnike v kranjskem Iskratelu deloval na najrazličnejših področjih, od razvoja programske opreme do marketinga telekomunikacijskih produktov, in tako ob svojem fotografskem ustvarjanju razvil tudi izjemne organizacijske sposobnosti. Na polstoletni fotografski poti je sodeloval na več kot 600 razstavah v 60 državah, trenutno pripravlja že 26. samostojno razstavo. Za svoje fotografije je osvajal nazive pri domači in mednarodni fotografski zvezi ter prejel več kot 100 nagrad, pri čemer poudarja pomen Puharjeve nagrade, ki jo je kot najvišje priznanje Fotografske zveze Slovenije prejel leta 2014. Pri FZS je leta 2008 postal mojster fotografije; pri FIAP je leta 2002 prejel naslov AFIAP (artist) in štiri leta kasneje EFIAP (odličnik – excellence). V letih 2008–15 je prejel vse naslove od EFIAP/b (bronasti) do EFIAP/p (platinasti), najvišje priznanje MFIAP (mojster) pa so mu podelili leta 2014 za zbirko fotografij Avtorefleksi. Za organizacijsko delo na mednarodnem področju mu je v letu 2009 FIAP podelil častni naslov ESFIAP.

INTERVJU – Andraž Muljavec

portret ANDRAZ_MULJAVEC

»Fotografiranje je smisel mojega življenja, uživam v vsaki malenkosti in srečen sem v tem, kar delam. Če bo ostalo tako, kot je zdaj, bom zadovoljen. Rad bi se umestil v slovenski fotografski prostor in se v njem tudi trdno usidral,« pravi Andraž Muljavec. »Lahko rečem, da mi je fotografija rešila življenje. Ko si enkrat na vozičku, je veliko stvari, ki ti niso več dosegljive. Fotografija pa mi je omogočila, da sem vanjo vlagal svojo energijo, čas, misli, da sem v njej užival poldrugo leto učenja in branja, zdaj pa v delu na terenu. V bistvu imam službo, ki ni le služba, ampak mi je delo res v veselje. Uživam v fotografiranju, sploh ni pomembno, ali sem v studiu, ali delam na terenu, ali imam pred aparatom izdelek, hrano, človeka, žival,« še pove Andraž Muljavec (1976), ki se v okviru svojega foto studia Fotomorgana posveča širokemu spektru fotografskega dela, zlasti prepričljive in “zgovorne” pa so njegove “živalske” fotografije.

FOTO DELAVNICA – Praznična fotografija

MOJCA JE IMELA TEZKO DELO USKLADITI DVA VIRA SVETLOBE _ SREDNJA_Andy_IMG_8431

Prve snežinke in decembrske lučke so tudi nas spodbudile k prazničnemu ustvarjanju. Tokrat smo šli pokukat, kakšno pravljično vzdušje so pripravili v dvorcu Gutenbuchel, ki ga skrbne in ustvarjalne roke dvakrat letno prebudijo iz globokega temačnega sna – v krasno novo preobleko. Za izvedbo foto delavnice so poskrbeli mentorja Andreja Ravnak in Igor Rosina, fotografinja Mojca Sumrak ter kot modeli Jerneja Habe s hčerkama Nežo in Žano.

SREČANJE FOTOGRAFOV V CELJU

DELAVNICA VELIKA

Tudi letos je bil začetek decembra kot naročen za oceno letošnjega in načrtovanje prihodnjega leta. Mi smo to storili kar prvi dan v mesecu na prijetnem fotografskem druženju v Celju, kjer smo s potopisno videoprojekcijo letošnjih potepanj uvedli predstavitev fotoizletov in potovanj v letu 2018. Nekoliko bolj delavno, a vseeno nič manj prijetno je bilo druženje fotografov dan kasneje. V steklenem fotografskem ateljeju mojstra Pelikana, s katerim upravlja Muzej novejše zgodovine Celje, je revija Digitalna kamera v sodelovanju s podjetjem Infocona pripravila delavnico portretne fotografije za člane DF Svit. Udeleženci so pod mentorskim vodstvom Igorja Rosine preizkusili fotoaparat Fuji GF-X 50s z različnimi objektivi, marsikomu pa je bil pravi izziv delo brez studijskih luči.

TESTNA CONA – Cewe fotoknjiga

10 zemljevidi

Izdelava CEWE fotoknjige je enostavna. S spletne strani namestite program, ki vas bo po potrebi pregledno vodil skozi vse korake izdelave knjige do naročila. Trenutna različica je »Moj CEWE FOTOSVET 6.2.6«. Namestitev programa je mogoča na več operacijskih sistemih (Windows, Linux, Macintosh), je brezplačna in enostavna. Program omogoča pregledno izbiro formatov, vezav in tipov papirja. Če ne želite, da vas vodi do zadnjega klika ob oddaji naročila, lahko avtomatski proces izklopite in začnete s prazno fotoknjigo. Ta način je primernejši za tiste, ki ste bolj ustvarjalni in želite knjigo oblikovati povsem po svoje. Omejitev bo zgolj vaša domišljija.

V 86. številki smo za vas testirali še fotoaparate Fuji X-E3, Canon PowerShot G1 X III in Sony RX10 IV ter Vario ND-filtre Kenko.

V branje vam med drugim ponujamo še predstavitev Foto ateljeja Pavšič Zavadlav iz Solkana; izbor fotografij Aleša in Patrika Arha v Portfelju bralca, nadaljevanji Šole digitalne fotografije in Male šole analogne fotografije ter začetek obširne predstavitve programa Lightroom za urejanje fotografij.

Vabljeni k branju in dobro luč v letu 2018 vam želimo! Srečno!