Zrcala fotoaparate naredijo večje in težje in lahko celo povzročajo zameglitev zaradi odboja zrcala, toda kompaktni sistemski fotoaparati (CSC-fotoaparati) ne vsebujejo refleksnih zrcal. Noben izmed fotoaparatov v tej skupini, z izjemo Leice, nima optičnih iskal, saj so jih zamenjali z visokoločljivim elektronskim iskalom. Končni rezultat je razmeroma kompakten fotoaparat, ki je manjši in lažji od običajnih SLR-fotoaparatov, ima pa možnost izmenjave objektivov. Nekateri boljši CSC-fotoaparati na tržišču ponujajo neposreden dostop do ukazov za fotografiranje, tipala z velikostmi do polnega formata in množico naprednih funkcij. Nekateri so ravno tako veliki in težki kot ohišja SLR-fotoaparatov. Pri tem testu se ne osredotočamo toliko na zmanjšano velikost oziroma kompaktnost, temveč preprosto na to, ali gre za odličen fotoaparat, ki omogoča ustvarjalno fotografiranje. Pa si pobliže oglejmo, kaj vse nam ti fotoaparati ponujajo …

Mi smo primerjali šest konkurentov:

1 FUJI X-T I £880 / $980 Na voljo v izvirni črni ali v grafi tni barvi; Fujijevo tipalo 16,3 MP, format APS-C, XT-1 vam ponuja ogromno praktičnih ukazov in veliko novih trikov.

2. LEICA M-P (tip 240) £5,150 / $7,000 KLasičen fotoaparat z daljnomerom (ang. rangefinder) v svoji najnovejši digitalni različici s tipalom 24 MP CMOS polnega formata. Kdo še sploh potrebuje samodejno ostrenje?

3. OLYMPUS OM -D E-M I  £900 / $1,300 Majhen, čvrst in lepo izdelan; model 16,3 MP E-M1 je ponosni član Olympusove ekipe modelov s sistemom Micro Four Thirds.

4. PANASONIC LUMIX DMC – GH4 £1,050 / $1,700 Sicer je malce težji model s sistemom Micro Four Thirds kot manjši Olympus E-M1, se pa model 16,1 MP GH4 lahko pohvali z video posnetki z ločljivostjo 4 K.

5. SAMSUNGG NX I £1,300 / $1,300 Najnovejši Samsungov težkokategornik je fotoaparat s tipalom 28,2 MP, APS-C z zelo veliko hitrostjo zaporednih posnetkov (15 fps) in impresivno ločljivostjo video posnetkov.

6. SONY ALPHA 7 MARK I I  1,400 / $1,500 Drugi izvod tega Sonyjevega modela (24 MP) je prvi fotoaparat polnega formata, ki ima sistem za stabilizacijo tipala.

Več o testu vsakega kompaktnega fotoaparata pa si preberite v številki 76