Lightroom je veliko več kot le alternativa Photoshopu. Je nov način dela …
Program Lightroom vsebuje orodja za pretvorbo RAW-datotek in za neuničevalno urejanje. Ta orodja so  značilna za program Adobe Camera Raw (ACR), vendar jih Lightroom združuje s funkcijami za katalogiranje, ki vam omogočajo, da svoje posnetke organizirate, jih iščete ter ustvarjate tematske zbirke, spletne albume in diaprojekcije. Orodja za urejanje programa Lightroom so organizirana kot preprost, učinkovit in racionaliziran uporabniški vmesnik in lahko jih uporabljate tudi s posnetki v formatu JPEG in TIFF, tako da lahko vse svoje posnetke v različnih formatih vključite v svoj delovni proces.

DCM138.raw_light.main
Pri Lightroomu je pomembno to, da so vse vaše prilagoditve neuničevalne in da se shranijo v Lightroomov katalog.
Na primer, na posnetku lahko prilagodite barve, nekaj tednov pozneje pa se posnetku ponovno posvetite in barvo znova spremenite – drsniki ostanejo takšni, kot ste jih pustili.

Tukaj je nekaj bistvenih funkcij, ki jih morate poznati, kadar delate v Lightroomu …

1 Funkcija Navigator
Kadar z zumiranjem povečate posnetek, se v oknu Navigator prikaže okvirček za zumiranje, ki ga lahko na hitro in brez težav premikate
in tako preiskujete različne dele posnetka.
To okno in tudi vsa ostala okna imajo
puščico, ki jo lahko kliknete, da lahko okno prikažete ali ga skrijete, da s tem ustvarite prostor za druga.

2 Katalog (Catalog)
V katalogu lahko prikažete vse svoje posnetke, si ogledate zadnjo skupino uvoženih posnetkov ali odprete Lightroomovo zbirko Quick Collection kliknite na posnetek in nato kliknite C, da ga dodate v zbirko Quick Collection. Posnetki, ki so bili izbrani na ta način, se lahko po želji dodajo v stalno
zbirko … organizacijo in upravljanje, toda funkcija Collections je najboljša za točno določene projekte in teme.

3 Mape (Folders)
To okno prikazuje vaše posnetke na lokacijah, kjer so dejansko shranjeni na vašem trdem ali zunanjem disku. Koristno je za osnovno

4 Zbirke (Collections)
Zbirke so podobne albumom, ki jih vsebujejo drugi sorodni programi. Gre za navidezne zbirke posnetkov, ki so shranjeni v različnih mapah. Posamezen posnetek lahko dodate mnogim različnim zbirkam.

5 Pametne zbirke
Te zbirke z merili za iskanje samodejno prikazujejo posnetke, ki se ujemajo. Na primer, lahko ustvarite Smart Collection za prikaz posnetkov, narejenih s konkretnim fotoaparatom ali objektivom, oziroma z določenim motivom. Posnetkov ne dodajate ročno – Lightroom jih poišče samodejno.

6 Orodna vrstica
Tukaj so vsebovani gumbi za spreminjanje načina: Grid (predogledna sličica), Loupe, Compare in Survey. Prav tako lahko izberete dodatne gumbe za dodajanje ocene z zvezdicami, za obračanje posnetkov, spreminjanje vrstnega reda in še veliko več.

7 Modul Library
V modulu Library uvažate posnetke, jih iščete, ustvarjate zbirke in s pomočjo vrstice Filter iščete in prikazujete posnetke. Posnetke si lako ogledate kot predogledne sličice v pogledu Grid (kot se vidi tukaj) ali kot posamezne posnetke v pogledu Loupe, oziroma lahko posnetke razvrščate v pogledu Compare in Survey.

8 Modul Develop
Ko izberete posnetek v modulu Library in nato preklopite v modul Develop, lahko uporabite Lightroomova orodja za urejanje fotografi j. Vse vaše prilagoditve imajo neuničevalen vpliv na vaš posnetek in zato jih lahko zlahka razveljavite ter kadar koli ponovno uveljavite.

9 Okno Tools
Orodja se spreminjajo glede na modul, ki ga uporabljate. V modulu Library, na primer, orodja vključujejo histogram, Quick Develop ter Metadata. Da je okno neprestano prikazano, preprosto kliknite na puščico na desni strani. Lahko pa okno prikažete na ukaz.

10 Filmski trak
Funkcija Filmstrip je še zlasti koristna, če si želite posamezne posnetke ogledati ali pa jih primerjati v glavnem oknu.

11 Nastavitve Sync
Vse prilagoditve, ki jih opravite v programu Lightroom, so povsem neuničevalne in lahko jih kopirate na druge posnetke. Če pritisnete tipko Ctrl in kliknete na dodatne posnetke ter nato kliknete na gumb Sync Settings, vas Lightroom prosi, da potrdite nastavitev, ki jo želite prekopirati.

Funkcija Quick Develop
S temi orodji pospešite svoj delovni proces

Poleg tega, da vam omogoča hitre prilagoditve beline in barvnih tonov, lahko prav tako uporabite opcijo Save Preset, da izberete enega izmed Lightroomovih učinkov prednastavitve Develop. So isti kot tisti, ki jih najdemo v popolni različici modula Develop in organizirani so v skupine. Lahko spremenite tudi izrez (ang. Crop Ratio), da se ujema z različnimi velikostmi ekrana ali papirja.

Učinek Aged Photo
S tem učinkom zmanjšate nasičenost, uporabite topel odtenek ter z rahlimi prilagoditvami tonov dosežete retro videz.

DCM138.raw_light.agedphoto
Učinek Bleach Bypass
S tem učinkom nastane visokokontrasten, hladen, nenasičen in visokoločljiv videz, ki bi lahko bil ravno pravšnji za fotografi je urbane krajine.

DCM138.raw_light.bleachbypass
Učinek Cross Process 1-3
Tukaj posnemamo učinek, ki nastane, ko fi lm razvijemo v napačnih kemikalijah in s tem nastanejo različni barvni premiki, odvisno od barve, ki je izberemo.
DCM138.raw_light.crossprocess