Novice

18. junija 2017 bo minilo 40 let od smrti Josipa Pelikana. V njegovi zapuščini prevladujejo studijski portreti in fotografije narave, zato vas vabimo, da te motive upodobite tudi na svojih črno-belih fotografijah. Te nam pošljite na fotografski natečaj V spomin Josipu Pelikanu in se potegujte za lepe nagrade.
Strokovna žirija, ki bo ocenila fotografije:
dr. Tone Kregar – direktor Muzeja novejše zgodovine Celje
Žiga Gričnik KMF FZS, EFIAP
Igor Rosina dipl. fot., urednik revije Digitalna kamera
Nagradni sklad pa objavimo v kratkem, zaenkrat vam zaupamo le da bodo zelo lepe in nekaj posebnega.

PRAVILA

  1. Fotografije v JPG-formatu sprejemamo do 20. maja 2017 na e-naslov galerija@digitalna-kamera.si, v okence zadeva vpišite V spomin Josipu Pelikanu. Vsaka fotografija mora biti naslovljena po enotnem vzorcu: ime_priimek avtorja_naslov fotografije (npr: janez_novak_pogled na jezero).
  2. Fotografi lahko na natečaj pošljete največ 6 fotografij – po 3 za vsako od razpisanih kategorij (portret/narava).
  3. Fotografije morajo biti črno-bele, posnete pa so lahko v analogni ali digitalni tehniki.
  4. Strokovna žirija bo pregledala in ocenila vse prispele fotografije, za končno razvrstitev bo upoštevala dela fotografov iz obeh kategorij.
  5. V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje bodo najboljše fotografije junija predstavljene na zunanjih panojih v središču Celja, razglasitev rezultatov in podelitev nagrad bo 18. junija 2017 v Fotoateljeju in galeriji Pelikan.

 

pelikanov-atelje

Mojster fotografije je dolga desetletja prejšnjega stoletja ustvarjal v Celju in mestu zapustil tudi izjemen stekleni fotografski atelje. V njem je Muzej novejše zgodovine Celje uredil stalno muzejsko postavitev, ki priča o bogatem in ustvarjalnem življenju ter delu mojstra Josipa Pelikana. Obiskovalci si lahko v pritličju ateljeja ogledajo temnico, retuširnico, mojstrovo tehnično opremo, steklene plošče in originalne fotografije. V nadstropju je stekleni salon z vso pripadajočo opremo, v katerem je s pomočjo naravne svetlobe ustvarjal mojster Pelikan. Atelje je kulturni spomenik državnega pomena, saj je edini ohranjen primer steklenega fotografskega ateljeja s konca 19. stoletja v Sloveniji – 18. junija pa bo v njem tudi zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov našega fotografskega natečaja.