VRHUNSKI MODEL S APS-C SENZORJEM
Zvesti uporabniki Nikonovih aparatov so že nekaj časa pričakovali akcijo svojega priljubljenega proizvajalca. Letos spomladi jih je obdaril s kar dvema novima vrhunskima aparatoma – D5 in D500. Medtem ko je petica vrh njihove ponudbe, admiralska ladja v polnem formatu, petstotica kraljuje v razredu APS-C.

V tej kratki predstavitvi se bomo posvetili D500, ki smo ga v naslovu predstavili kot športnika zaradi visoke hitrosti zaporednega zajemanja ter hitrega in natasnčnega ostrenja. Njegovi ciljni uporabniki naj bi bili predvsem resni entuziasti in tudi profesionalni fotografi, ki si za določeno delo želijo lažji, manjši aparat od polnoformatnega in bi radi uporabili za faktor 1,5 podaljšano goriščnico APS-C (DX) tipala. Je težko pričakovani naslednik izredno priljubljenega in odlično ocenjenega D300S (ki izvira še iz leta 2009). Izpolnil bo želje in pričakovanja uporabnikov, celo več, veliko elementov ima skupnih s svojim velikim bratom D5.

Ohišje iz magnezijeve litine in ogljikovih vlaken je odlično zatesnjeno in je odporno proti vodi in prahu, dober znak za dolgo zdržljivost v težkih terenskih razmerah; tudi vroči čeveljček je opremljen z zaščito pri uporabi zunanje bliskavice. Oprijem je dober, kamera daje občutek solidne izdelave. Kontrolni gumbi so razporejeni, kot je pri Nikonu v navadi, zato ne bo potrebnega veliko privajanja na novo orodje. LCD-zaslon je nagibnega tipa velikosti 3,2 inča, ločljivosti 2.359.000 točk, oster z veliko detajli, občutljiv na dotik za izbiro ostritvene točke in listanje po posnetkih. Žal moramo izbiro menijev in nastavitev še vedno opraviti klasično, s kontrolnimi gumbi.

Kot že omenjeno, si z večjim bratom D5 delita hiter procesor EXPEED 5 in ostritveni sistem s 153 točkami, od katerih jih je kar 99 križnih (AF modul Multi-CAM 20k). Srednjih devetnajst točk avtomatsko ostri vse do zaslonke 1:8, kar je velika pridobitev za fotografiranje v zelo temnih razmerah. Iz tega izvira velika hitrost zaporednih posnetkov – deset na sekundo, brez zastoja lahko posnamemo kar do 200 RAW 14-bitnih nekomprimiranih posnetkov. Za hitro zapisovanje pa potrebujemo tudi hitro spominsko kartico. D500 ima zanje dve reži, ena je običajna za SD, druga pa sprejme samo novejše kartice XQD. Funkcija „D-lightning” za izboljšanje svetlosti in kontrasta fotografij, predvsem v nasprotni svetlobi, je sedaj razširjena na dodatne štiri stopnje (poleg „Auto” in „Off”), ki so kos zahtevnim osvetlitvam tudi brez uporabe zapolnitvene bliskavice.

D500 je zelo kakovosten fotoaparat za vsakdanje zahtevno delo, velika prednost je možnost uporabe vseh dosedanjih objektivov DX-formata. Nedvomno je Nikon zagotovilo za kakovostne posnetke v vseh razmerah, istočasno tudi profesionalnim fotografom nudi priročno orodje za širok spekter prizorov. Za napredne navdušence je, glede na skoraj polovico nižjo ceno v primerjavi s polnoformatnim D5, verjetno optimalna izbira, saj nudi veliko enake tehnologije, vključno z vrhunskim samodejnim ostritvenim sistemom.
ZASNOVAN ZA FILMARJE

Nikon_D500_16_80E_ME1
Nikon D500 je vrhunski fotoaparat, ne samo na področju fotografiranja. Prepriča tudi pri snemanju gibljivih slik in ponuja, kot veliki brat D5, video posnetke v ločljivosti 4K. Pri hitrosti do trideset slik na sekundo je UHD-posnetek po ločljivosti gladko tekoč. Elektronski stabilizator preprečuje stresenje videa pri snemanju iz roke. Omogočen je priklop zunanjega mikrofona prek 3,5-milimetrske vtičnice. Nagibni monitor zagotavlja odličen nadzor nad posnetki in zahvaljujoč orjaški občutljivosti na svetlobo do ISO 1.640.000 tudi posnetki v mraku niso težava. Že med snemanjem je mogoč prenos slikovnih datotek prek HDMI-izhoda.

FUNKCIJA ACTIVE D-LIGHTNING

Nikon-Active-D-Lighting-1Kot pri drugih Nikonovih DSLR-modelih ima tudi D500 funkcijo „D-lighting”, ki samodejno prilagodi osvetlitev in kontrast pri nasprotni svetlobi, zato je uporaba zapolnitvene bliskavice nepotrebna. Pri D500 so poleg avtomatske funkcije in položaja „izklop” na razpolago še štiri nastavitve („moderat”, „normal”, „ojačano”, „posebej močno”). Posebno opozorilo  pri tej koristni funkciji: optimizirane nastavitve se prenesejo neposredno na posnetek in jih kasneje ni mogoče povrniti, zato je dobro predhodno narediti nekaj testnih posnetkov.

Več o testu Nikona D500 pa si lahko preberete v številki revije 77.